Labyrint: over het mysterie coma

Afgelopen vrijdag zei de Oostenrijkse arts die prins Friso behandelde in de persconferentie dat het onduidelijk is of Friso ooit weer bij bewustzijn zal komen. De toestand van prins Friso roept veel vragen op. Wat is coma? En hoe groot is de kans dat iemand ‘er uit komt’? Het wetenschapsprogramma Labyrint besteedt vanavond aandacht aan het grote mysterie coma.

Labyrint brengt een bezoek aan het Comacentrum van de vermaarde comaspecialist Steven Laureys in Luik. Uit heel Europa komen patiënten naar het centrum van Laureys voor nader onderzoek.

Een deel van de comapatiënten krijgt aanvankelijk een verkeerde diagnose. Ze lijken te leven als een kasplantje, en zo worden ze ook behandeld. In 2002 is de diagnostiek van comapatiënten aanzienlijk verfijnd, en sindsdien weten we dat veel comapatiënten zich bewuster zijn van zichzelf en hun omgeving dan aanvankelijk werd gedacht.

Lange tijd werden alle vormen van coma op één hoop gegooid. Iedereen die niet of nauwelijks reageerde, werd ‘comateus’ genoemd. Sinds kort weten we dat er grote verschillen zijn in bewustzijnsniveaus, en dat we soms zelfs kunnen communiceren met patiënten waarvan aanvankelijk gedacht werd dat ze volkomen buiten bewustzijn waren.

Labyrint gaat in op de verschillen tussen vegetatief coma, minimaal bewustzijn en het locked in syndroom, en de kansen op herstel.

Ook volgt Labyrint de Belgische Virginie tijdens haar verblijf in het onderzoekscentrum van Steven Laureys. Virginie is begin twintig als ze, na een herseninfarct, in een diepe coma raakt. Enkele jaren later ontdekken artsen dat de jonge vrouw volledig bij bewustzijn is. Virginie heeft het locked in syndroom. Ze is niet in staat om zich te bewegen, en kan alleen met oogbewegingen aangeven wat ze denkt.

Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint Twittersessie. Kijk mee op de site  www.wetenschap24.nl  en stel je vragen via Twitter met #labyrint in je berichten.

Labyrint (VPRO/NTR), vanavond om 20.55 uur op Nederland 2

Bron: Labyrint

Lees ook:‘Pratende’ comapatiënt kan toch niet praten
Lees ook:Labyrint: Blind en toch kunnen zien
Lees ook:‘Soapseries geven valse informatie over coma’
Lees ook:Labyrint: bijzondere verhalen over Parkinson
Lees ook:Comapatiënte Eluana Englaro overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>