‘Zeker 24 doden door Q-koorts’

De Q-koortsepidemie heeft aan zeker 24 Nederlanders het leven gekost.  Dat zei Roel Coutinho directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb), onderdeel van het RIVM, gisteravond in Nieuwsuur.

Van die 24 staat vast dat Q-koorts de doodsoorzaak is. Maar waarschijnlijk zijn er nog veel meer mensen aan Q-koorts overleden van wie dat niet bekend is. Coutinho schat daarom dat het daadwerkelijke aantal asterfhevallen twee, misschien wel drie keer zo hoog is.

Ook het aantal Q-koortspatiënten wordt in de ogen van Coutinho zwaar onderschat. Tot nu toe zijn 4000 Q-koortspatiënten officieel gerapporteerd. Coutinho: ‘Recent onderzoek laat zien dat het waarschijnlijk gaat om 50.000 mensen die besmet zijn met Q-koorts.’

Ongeveer 1 tot 2% van die groep patiënten loopt het risico chronische Q-koorts te krijgen. Zij moeten vaak jarenlang zware medicijnen slikken en lopen het risico uiteindelijk aan de infectie te overlijden.

Eerder werd bekend dat een groep chronische Q-koortspatiënten via de Stichting Q-koortsclaim geitenhouderijen voor de rechter wil dagen om de schade die zij hebben geleden – en nog steeds lijden – op hen te verhalen.

Bron: Nieuwsuur

 

Lees ook:Al 4 doden aan Q-koorts in 2010
Lees ook:Jonge Q-koortspatiënten krijgen bezoek van de Kinderombudsman
Lees ook:Aantal gevallen Q-koorts loopt op
Lees ook:Dit jaar al 2 doden door Q-koorts
Lees ook:Vierde Q-koortspoli opent in Helmond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>