Nederlander werkt vaker door bij griep

Een groeiend aantal mensen werkt bij griep liever door dan dat ze zich ziek melden. Dat blijkt uit de resultaten van de Grote Griepmeting. Bleven normaal gesproken 85% van de Nederlanders thuis bij griepachtige ziekteverschijnselen, de afgelopen twee winters daalde dat tot 80% en deze winter zelfs tot 70%. Carl Koppeschaar, initiatiefnemer van de griepmeting, denkt dat de economische crisis de oorzaak is.

‘Het lijkt erop dat de economische crisis mensen kopschuw maakt om zich ziek te melden. Ook als er sprake is van griepachtige klachten werken mensen langer door. Zolang het om een zware verkoudheid gaat, is daar niets mee aan de hand. Maar bij echte griep, of influenza, wordt dat een hachelijke zaak. Je hebt dan immers (hoge) koorts met zware verkoudheidsverschijnselen en spierpijn of hoofdpijn.’

Verkoudheid en griep worden nogal eens met elkaar verward. Maar met echte griep valt niet te spotten. Soms kunnen er complicaties bij optreden, zoals een keelontsteking, longontsteking, hersenvliesontsteking, ontsteking van de hartspier en bijkomende bacteriële infecties.

De kans op complicaties is groter voor mensen met hart- en vaatziekten, longziekten en suikerziekte, nierpatiënten en mensen met weinig afweer door andere ziekten of door medische behandeling. Ook ouderen boven de 60 lopen wat meer risico.

Goed uitzieken is dus belangrijk. Bovendien wil je er niet verantwoordelijk voor zijn dat je collega’s door jou ook met de griep besmet worden, toch?

In België nam het aantal mensen met griepklachten thuis blijft af van 85% naar 75% en nu zelfs tot 65%. In België lijkt de griepepidemie inmiddels weer wat af te zwakken. In  Nederland is nog geen sprake van een epidemie.

Uit de nieuwste cijfers die het Nivel gisteren bekendmaakte, blijkt dat zich vorige week 44 op de 100.000 mensen met griepklachten bij de huisarts meldden. Om van een epidemie te spreken moeten er gedurende twee weken minimaal 51 op de 100.000 mensen met griep bij de huisarts komen.

Nu in het hele land de voorjaarsvakantie voorbij is ,nemen ook de verspreidingskansen van de griep toe. De komende weken zullen we zien of de griep alsnog toeslaat.

Bron: De Grote Griepmeting

Lees ook:Wordt het een winter zonder griep?
Lees ook:Epidemie Mexicaanse griep is voorbij!
Lees ook:Vooral kleintjes geveld door nare griep
Lees ook:Voorlopig geen griepepidemie
Lees ook:Grote Griepmeting gaat weer van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>