Onderzoek naar sterfte door Mexicaanse griep

Het onderzoeksinstituut Nivel gaat voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoek doen naar het aantal mensen dat wereldwijd aan de Mexicaans griep is overleden. Dat doet ze samen met de onderzoeksgroep van de Amerikaanse hoogleraar Lone Simonsen van The George Washington University.

De Spaanse griep in 1918-1919 kostte naar schatting 20 tot 50 miljoen mensen het leven. Dit was de laatste ernstige pandemie. Bij de pandemieën met de Aziatische griep eind jaren vijftig en de Hong Kong griep eind jaren zestig, overleden 1 tot 2 miljoen mensen.

Vergeleken met deze pandemieën lijkt het aantal slachtoffers van de Mexicaanse griep mee te vallen. De WHO wil zo precies mogelijk weten hoeveel mensen er zijn gestorven aan de Mexicaanse griep in 2009. In een normaal griepseizoen sterven wereldwijd tussen de 250.000 en 500.000 mensen aan griep.

De WHO laat het onderzoek naar het wereldwijde sterftecijfer door twee onderzoeksgroepen uitvoeren, onafhankelijk van elkaar. De een onderzoeksgroep wordt gevormd door het Nivel en de onderzoekers van The George Washington University.

De andere onderzoeksgroep is het CDC (Centers for Disease Control and Prevention) uit de VS. De Nivel-groep doet het onderzoek op basis van de werkelijke sterftecijfers in 20 tot 30 landen verspreid over de verschillende continenten. Deze sterftecijfers worden dan geëxtrapoleerd naar de hele wereld.

De resultaten worden in de zomer van 2012 verwacht.

Bron: Nivel

 

Lees ook:1 op de 5 mensen raakte besmet met Mexicaanse griep
Lees ook:‘Mexicaanse griep eist kwart miljoen levens’
Lees ook:Scholen in Madrid dicht om Mexicaans griep
Lees ook:30 Nederlanders met Mexicaanse griep
Lees ook:Mexicaanse griepepidemie nog niet over piek heen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>