Zorgverzekeraar vergoedt slechts deel van tandartsrekening

Patiënten zijn volledig verrast door de nieuwe tandartstarieven. En vooral door het feit dat zorgverzekeraars in veel gevallen maar een deel van de kosten vergoeden. Zelfs verzekerden die een dure aanvullende tandartsverzekering hebben afgesloten, moeten in veel gevallen bijbetalen. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van een meldactie die de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) houdt naar de tarieven van de tandarts.

Tandartsbezoekers reageren massaal op de oproep. Aan de hand van de gegevens die zij tot nu toe hebben opgestuurd, kon de NPCF de tarieven van 1150 tandartsen vergelijken met de vergoeding die 16 grote zorgverzekeraars uitkeren.

Van 177 verschillende soorten behandelingen blijken de tandartsen in 155 gevallen méér in rekening te brengen dat de zorgverzekeraar maximaal vergoed.

Voor een  intakeconsult vragen de 1150 tandartsen bijvoorbeeld gemiddeld 37 euro: de zorgverzekeraars vergoeden 31 euro. Voor het maken van een schedelfoto wordt 42 euro gevraagd en 30 euro vergoed. Wie een schildje van keramiek of kunststof moet, krijgt een rekening van 148 euro en daarvan slechts 98 euro vergoed. Bij een brugtussendeel zit een verschil van 30 euro.

NPCF-directeur Wilna Wind: ‘De patiënten blijken pas nu te snappen dat ze, ook al zijn ze bijvoorbeeld ’top’ verzekerd tot 1500 euro, bepaalde behandelingen niet meer volledig vergoed krijgen van de verzekeraars. De verzekeraars hanteren namelijk een door hen vastgesteld marktconform tarief per behandeling en de tandartsen zitten daar met hun vrije prijzen vaak boven.’

Interessante vraag is volgens de NPCF waar het mis gaat. Zijn de tandartsen opeens te duur of zitten de zorgverzekeraars aan de lage kant?

De NPCF werkt samen met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan een vergelijkingssite waarop consumenten de tarieven van de tandartsen én de zorgverzekeraars met elkaar kunnen vergelijken en waarop ook patiënten de kwaliteit van hun tandarts kunnen beoordelen.

Bron: NPCF

Lees ook:Klachten over de tarieven van de tandarts?
Lees ook:Vrije tarieven voor de tandarts in 2012
Lees ook:‘Eén online overzicht met alle tandartstarieven’
Lees ook:Onderhandelen met de tandarts over de prijs
Lees ook:Minister waarschuwt tandartsen om hoge prijzen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Zorgverzekeraar vergoedt slechts deel van tandartsrekening

 1. Joris

  LAAT DE TANDARTS DIT GAATJE OOK ZELF MAAR VULLEN!

  Landelijk protest tegen de gevolgen van het vrijgeven van de tandartsentarieven door VVD-minister Schippers.

  Tandartsen en zorgverzekeraars geven elkaar de schuld van de hierdoor ontstane kostenstijging voor de patënt, maar wij, patiënten van Nederlandse tandartsen, zijn de dupe.

  Vandaar deze oproep aan tandartspatiënten dat deel van de rekening dat de zorgverzekeraars sinds het vrijgeven van de tandartsentarieven op 1 januari niet vergoedt (omdat de tandarts voor een bepaalde behandeling een hoger tarief hanteert dan de verzekeraar heeft vastgesteld) gewoon NIET te BETALEN.

  Als je dat in je eentje doet, moet je vrezen voor de deurwaarder. Als iedereen het doet is er geen beginnen aan deurwaardersinzet.

  Doel van deze actie is de minister ertoe te dwingen het vrijgeven van tandartstarieven terug te draaien, wat ze ook beloofd heeft te zullen doen als er ongewenste effecten door zouden optreden, maar wat ze natuurlijk weer niet waarmaakt.

  Wij roepen alle politieke partijen en patiëntenfederaties op deze actie te ondersteunen.

    /   Reply  / 
 2. Lydia van der plas

  Jammergenoeg heb ik al betaald, bijna 500 euro voor twee wortelkanaalbehandelingen voor mijn zoon van 8. Moet ik hem dan maar laten lopen? Belachelijk dat OZF Achmea niet vergoed terwijl we nogwel een Aanvullende tandarts royaal verzekering hebben. Hoezo royaal??? alsof ik voor mijn lol naar een gespecialiseerde praktijk ga om die arme jingen te laten helpen ….. Ik vind het absurd dat ik meer moet betalen dan ik vergoed krijg. Draai die aktie asjeblieft terug. Ik kan er nog mee leven, maar hoe moet dit met mensen op bijstandsniveau???? Straks lopen de minder bedeelde kinderen weer met slechte gebitten rond, onvoorstelbaar, wat ontzettend asociaal van Nederland

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>