Labyrint: Blind en toch kunnen zien

Bij patiënten met de oogziekte retinitis pigmentosa sterven de lichtgevoelige cellen in het netvlies langzaam af. In de loop van jaren worden de patiënten blind. In een oogziekenhuis in het Duitse Tübingen wordt geëxperimenteerd met een elektronische chip die de functie van de beschadigde cellen in het netvlies over kan nemen. De bedoeling hiervan is dat patiënten uiteindelijk weer kunnen zien. Wetenschapsprogramma Labyrint besteedt vanavond aandacht aan de ontwikkeling.

De chip, met 1500 lichtontvangers,  is ontsproten aan het brein van de Duitse oogarts prof. Dr. Eberhart Zrenner. De chip is tot nu toe bij zo’n 20 patiënten met retinitis pigmentosa geïmplanteerd.

Een van de patiënten die aan de klinische trial meedeed is de Nederlander Ludo Hoendervangers.  Een jaar lang kon hij weer zien, weliswaar op een andere manier dan vroeger, maar voldoende om het gezicht van zijn vrouw voor het eerst te kunnen zien.

Verder in Labyrint: de winnaars van de Labyrint Publieksprijs 2011. Drie jonge, enthousiaste hersenonderzoekers van de Universiteit Maastricht nemen de kijker mee op een fascinerende tocht door het menselijk brein.

Direct na de uitzending is het mogelijk om verder te praten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint napraatsessie. Kijk mee op de site en stel je vragen via Twitter: www.wetenschap24.nl

Labyrint, Woensdag 21 maart 2012, 20.50 uur Ned 2

Lees ook:Labyrint over ‘De magie van het brein’
Lees ook:Labyrint: Over storingen in de hersenen
Lees ook:Labyrint: over het mysterie coma
Lees ook:Microchip meet groei tumor bij kanker
Lees ook:Vroege behandeling oogziekte voorkomt blindheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>