Richtlijn voor diagnose Q-koortssyndroom

Een werkgroep van deskundigen, zorgverleners en patiënten heeft een richtlijn ontwikkeld, die patiënten en zorgverleners kan helpen bij het stellen van een diagnose en de behandeling van vermoeidheidsklachten na Q-koorts, het zogeheten Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS).

De werkgroep, onder voorzitterschap van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), ging aan de slag nadat Q-uestion, de stichting voor mensen met Q-koorts, in het voorjaar van 2010 de minister van VWS verzocht om richtlijnen.

Tot en met 2006 was Q-koorts in Nederland een zeldzame ziekte. In 2007 deed zich de eerste grote uitbraak van Q-koorts in ons land voor. Vanaf dat jaar is het aantal meldingen van Q-koorts in Nederland drastisch gestegen.

In 2007 werden er 168 gevallen geregistreerd. In 2009 maar liefst 2354. In 2010 nam het aantal nieuwe gevallen af tot  506. Ongeveer 20% van de patiënten blijft na het doormaken van Q-koorts langdurig klachten houden.

Voor deze groep patiënten bestond tot nu toe geen eenduidig beleid voor diagnostiek en behandeling. In de praktijk kunnen patiënten met QVS een scala aan gezondheidsklachten ervaren die kunnen leiden tot beperkingen in het  dagelijks leven. Patiënten voelen zich vaak onbegrepen en artsen vinden het moeilijk hiermee om te gaan.

Aan de hand van deze richtlijn kunnen QVS-patiënten op een gestructureerde wijze worden geholpen. Er staat onder meer het advies in om patiënten te verwijzen naar gespecialiseerde behandelaars die cognitieve gedragstherapie (CGT) voor QVS kunnen bieden.

Bron: RIVM

Lees ook:Noodklok over hepatitis-B
Lees ook:Al ruim 1600 gevallen van Q-koorts
Lees ook:Zesde dode door Q-koorts
Lees ook:Dit jaar al 2 doden door Q-koorts
Lees ook:Nieuwe richtlijn ‘erkent’ Prikkelbare Darm Syndroom

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>