Zo bescherm je je tegen teken

Voorjaar, warm weer. Het is tijd om naar buiten te gaan: lekker wandelen in het bos, de tuin weer aan kant maken. Maar pas op: de teek ligt op de loer. En dus is het tijd voor de Week van de Teek, het jaarlijkse initiatief van een omvangrijke groep landelijke samenwerkende organisaties, met als doel de aandacht te vestigen op teken en tekenbeten en aan de mogelijke gevolgen van de ziekte van Lyme.

Jaarlijks worden zo’n 1,2 miljoen Nederlanders gebeten door een teek, vaak zonder dat ze het in de gaten hebben. Teken kunnen de ziekmakende bacterie Borrelia burgdorferi bij zich dragen. Naar schatting is zo’n 20% van de teken besmet. De borrelia-bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Deze ziekte is goed te behandelen met antibiotica, maar dan moet je er wel tijdig bij zijn.

Beter is je goed voor te bereiden als je de natuur (ook de tuin) in gaat en alert te zijn op tekenbeten. Enkele handige tips:

-         bescherm jezelf tegen teken door dichte schoenen te dragen en je lichaam met kleding te bedekken. Stop eventueel je sokken in je schoenen.

-         Handig: gebruik deet, zodat de teek zich niet kan vastbijten

-         Controleer je zelf nadat je in de natuur bent geweest altijd op tekenbeten. Kijk vooral goed op warme, vochtige plekken, zoals oksels, liezen, knieholtes en je navel.

-         Heb je een teek: verwijder hem dan zo snel mogelijk met een tekentang. Probeer de teek niet te verdoven met bijvoorbeeld alcohol. Je loopt daarbij het risico dat de reek alleen maar extra speeksel gaat produceren. Eiwitten in het speeksel helpen de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, sneller het lichaam binnen te dringen

-         Ontdek je de teek pas in een laat stadium of heeft hij zich al vastgezogen, dan kun je bij de drogist speciale tekentests krijgen waarmee je kunt testen op de teek besmet is.

-         Noteer de dag waarop je de teek hebt verwijderd.

-         Houd daarna tot 3 maanden na de tekenbeet de huid rondom de beet in de gaten. Raakt de huid geïrriteerd of ontstaat er een rode kring om de plek, ga dan naar de huisarts.

Bron: Week van de Teek

 

Lees ook:Tekenradar.nl waarschuwt voor teken
Lees ook:Tekenalarm weer van kracht
Lees ook:Komende maand zo’n 200.000 tekenbeten
Lees ook:Meer teken besmet met gevaarlijke bacterie
Lees ook:Oppassen voor tekenbeten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>