Meer huidkanker dan gedacht

Het aantal gevallen van huidkanker stijgt veel sneller dan verwacht. Vorig jaar lag het aantal gevallen rond de 40.000, in 2020 zullen er jaarlijks 70.000 mensen huidkanker krijgen. Dat meldt KWF Kankerbestrijding.

Vorig jaar nog werd gedacht dat we pas in 2015 de grens van 40.000 nieuwe gevallen per jaar zouden passeren. KWF Kankerbestrijding denkt dat de toename van kanker vooral te wijten is aan het jarenlang onbezonnen zonnen. Pas in de jaren ’90 groeide het bewustzijn over lang zonnen en de schadelijke effecten van de zonnebank op de huid.

Het ontstaan van huidkanker is een proces van jaren. ‘Vandaar dat we nu pas ineens die stijging zien’, aldus woordvoerster Masja Meijer van KWF Kankerbestrijding in het Algemeen Dagblad.

De grootste stijging is te zien in de groep vrouwen tussen de 20-40 jaar. Vermoedelijke oorzaak: de zonnebank.  Daarom pleit KWF er ook voor om zonnebanken onder de 18 jaar te verbieden. In Duitsland en Schotland bestaat zo’n wettelijk verbod al.

KWF wil zonnen ook weer niet ontmoedigen. ‘Je hebt zonlicht nodig. Wij adviseren dan ook niet om de zonnebank of de zon te mijden. Maar kijk wel uit dat je niet verbrandt. Luister naar je lichaam, smeer je in en ga niet juist in de zon liggen als die het felst is’, aldus de woordvoerster.

Bron: AD

Lees ook:‘Zonnebank onder de 18 jaar verbieden’
Lees ook:Zonnebank verhoogt risico op huidkanker met 74%
Lees ook:Risico op huidkanker bij jonge zonnebankfanaat
Lees ook:Dermatologen waarschuwen: pas op met zonnebanken!!
Lees ook:Bescherm je huid tegen huidkanker!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Meer huidkanker dan gedacht

 1. AB

  Helaas zijn er nog steeds mensen die te lang zonder bescherming in de zon zitten. De reden is waarschijnlijk dat het korte termijn effect (bruin worden)voor hen belangrijker is dan het langetermijneffect.

    /   Reply  / 
 2. Samenwerking Verantwoord Zonnen

  In Nederland geldt al sinds 2007 een verbod van jongeren tot 18 jaar onder de zonnebank!
  Helaas is het echter lastig om invloed uit te oefenen op het zongedrag van jongeren (en volwassenen) in de buitenzon in het binnen en buitenland. Hier lopen zij veelal jaarlijks zonverbrandingen op, welke zeer schadelijk zijn voor de huid.

  Wij sluiten ons als branchevereniging volledig achter het KWF dat zonlicht nodig is en dat op een verantwoorde manier zonnen (onder de zonnebank of buiten) juist veel positieve effecten heeft op de gezondheid. Naast het moment van ontspanning en het lekkere kleurtje dat de zon ook meegeeft.

    /   Reply  / 
 3. Pingback: ‘Huidkanker is chronische ziekte geworden’ | Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>