‘Soja helpt tegen opvliegers’

Twee glazen sojamelk per dag kan de hoeveelheid en de ernst van opvliegers tijdens de overgang verminderen. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Delaware.

Zij ontdekten dat vrouwen die zes weken lang twee glazen sojamelk per dag dronken ruim 20% minder opvliegers hadden. Opvliegers is een fenomeen dat het best omschreven kan worden als een plotseling opkomend gevoel van hitte, dat vaak samengaat met transpireren, versnelde hartslag en misselijkheid. Ook de ernst van de klachten nam met 26% af.

Hun werk van de Amerikaanse wetenschappers is het meest omvattende studie tot nu toe van het effect van soja in voedingsmiddelen, zoals tofu en melk, op overgangsklachten.

Soja bevat isoflavonen, de plantaardige variant van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, waarvan wordt gedacht dat ze een positief effect op de gezondheid hebben. Het nieuwste bewijs komt van een analyse van 19 studies waaraan meer dan 1200 vrouwen hebben deelgenomen.

De resultaten van studies van de vele studies die zijn gedaan naar het effect van soja op overgangsklachten zijn wisselend: sommige studies wijzen uit dat soja een positief effect heeft, andere studies laten helemaal geen effect zien.

De auteurs van de meta-analyse wijten de afwijkende resultaten vooral aan het vaak lage aantal deelnemers of een ongeschikte onderzoeksmethode.

Professor Melissa Melby van de Delaware Universiteit: ‘Wanneer je alle resultaten combineert, dan blijkt dat het effect over het algemeen positief is.’

Uit de studie blijkt dat het positieve effect van soja toeneemt op de lange termijn. Vrouwen die 12 weken of langer dagelijks soja dronken, hadden 3 keer minder last van opvliegers dan vrouwen die aan kortere onderzoeken deelnamen.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Isoflavonen uit soja verbeteren stemming en mentale prestaties
Lees ook:Soja heeft positief effect op borstkanker
Lees ook:Huisarts ziet minder opvliegers
Lees ook:‘Acupunctuur helpt niet bij opvliegers’
Lees ook:Consumptie soja tijdens kinderjaren beschermt tegen borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>