Tweede Kamer weer boos over falend toezicht IGZ

Tweede Kamerleden hebben geschokt gereageerd op nieuwe onthullingen van RTL Nieuws dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tussen 2002 en 2009 niet ingreep na meldingen over problemen met borstimplantaten van het omstreden Franse merk Poly Implant Protheses (PIP). De IGZ greep pas in toen de Franse overheid in 2010 alarm sloeg.

Pas na de meldingen van de Franse inspectie verbood de inspectie de handel in en het implanteren van de PIP- borstimplantaten. Tussen 2002 en 2009 kwamen er bij de inspectie 47 meldingen binnen falende borstimplantaten, volgens de IGZ een relatief laag aantal.

In een reactie heeft de inspectie aan RTL Nieuws laten weten dat de fabrikant in eerste instantie verantwoordelijk is voor de kwaliteit en dat de inspectie destijds te weinig capaciteit had  om de meldingen te onderzoeken.

De meldingen kwamen van de firma Rofil, de importeur van PIP in Nederland, de importeur van Rofil en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam.

Een Kamermeerderheid eiste gisteren tijdens een debat met minister Schippers strengere wetgeving en vindt dat artsen verplicht moeten worden problemen met implantaten te melden. Nu zijn alleen fabrikanten daartoe wettelijk verplicht.

Bron: RTL Nieuws

Lees ook:Drie klinieken gebruikten geen verboden borstimplantaten
Lees ook:Ziekenhuis start polikliniek voor Downkinderen
Lees ook:IGZ slaat alarm over borstimplantaten
Lees ook:Nederlandse vrouw niet bezorgd om borstimplantaat
Lees ook:Fraude met PIP-implantaten ontdekt

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tweede Kamer weer boos over falend toezicht IGZ

  1. AB

    Onbegrijpelijk. Waarvoor heb je toezicht als dat toezicht niet leidt tot ingrijpen? De cosmetische industrie is gebaat bij goed en daadkrachtig toezicht!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>