Ruim 1 miljoen griepvaccins vernietigd door blunder

Door een fout van een medewerker van het Nederlands Vaccin Instituut zijn 1,2 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep onbruikbaar geworden. De blunder werd in 2010 gemaakt, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar kwam pas deze week in de publiciteit.

De medewerker zette volgens het RIVM ruim nadat de vaccinatiecampagne voorbij was, 1,7 miljoen doses buiten de koeling, omdat de houdbaarheidsdatum was verstreken.

Hij zette daarbij echter ook 1,2 miljoen doses vaccins buiten de koeling geplaatst die nog goed waren, en mogelijk aan het buitenland doorverkocht hadden kunnen worden. In totaal dus 2,9 miljoen doses.

De vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep was medio 2010 al achter de rug. De doelgroepen in Nederland die voor vaccinatie in aanmerking kwamen waren toen al gevaccineerd en er was nog een ruime voorraad vaccins aanwezig. Volgens het RIVM is de vaccinvoorziening dan ook op geen enkel moment in gevaar geweest.

De man werd vijf dagen geschorst, en krijgt twee jaar lang geen salarisverhoging. De blunder kwam deze week in de publiciteit, door een uitspraak van de rechtbank in een bezwaar dat de magazijnmedewerker had gemaakt. De bestuursrechter oordeelde echter dat de straf relatief mild was.

Bron: RIVM

Lees ook:Levering griepprik loopt vertraging op
Lees ook:Nederland blijft met 20 miljoen griepvaccins zitten
Lees ook:Nederland koopt 34 miljoen griepvaccins
Lees ook:Heftig: WHO vreest tekort vaccin gele koorts
Lees ook:Vaccin tegen Mexicaanse griep effectiever dan gedacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>