In ziekenhuis worden de handen slecht gewassen

Als iemand weet hoe belangrijk het is om in een  ziekenhuis je handen goed te wassen, dan is dat wel de ziekenhuismedewerker zelf. Toch is weten kennelijk nog iets anders dan doen. Uit onderzoek van Vicki Erasmus, wetenschappelijk onderzoeker aan het Erasmus MC, blijkt dat op elke vijf voorgeschreven handenwasmomenten er slechts één keer echt wordt gewassen.

Erasmus promoveert vandaag op haar onderzoek naar handhygiënegedrag in Nederlandse ziekenhuizen. Daarin concludeert zij dat de richtlijnen op het gebied van handhygiëne, ter voorkoming van infecties van patiënten, in de Nederlandse ziekenhuizen nog te weinig worden nageleefd.

Dat is een groot gemis, aangezien een deel van de ziekenhuisinfecties voorkomen kunnen worden door het strikt naleven van hygiënevoorschriften. Ziekenhuisinfecties vormen een gevaar voor de volksgezondheid.

Erasmus onderzocht onder andere hoe de bestaande handhygiënerichtlijnen worden nageleefd en welke individuele en omgevingsfactoren daar een rol bij spelen. Daarnaast onderzocht ze hoe de naleving van de richtlijnen kan worden bevorderd.

Uit een representatieve steekproef in 24 Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat de handhygiënerichtlijnen voor 20% worden nageleefd. Erasmus: ‘Dat houdt in dat op elke vijf voorgeschreven handenwasmomenten er slechts één keer echt wordt gewassen.’

Artsen en verpleegkundigen verschillen daarin niet. Het is vooral gewoontegedrag, maar ook het gedrag van collega’s speelt een grote rol voor verpleegkundigen. Voor artsen is het van belang dat zij voldoende kennis van de richtlijnen hebben. Daarnaast is het vaak lastig om richtlijnen na te leven, bijvoorbeeld door onhandig ingerichte kamers.

Erasmus: ‘Naast educatie en feedback geven, is het belangrijk om aandacht te schenken aan het sociale proces, bijvoorbeeld met rolmodellen. Goede gewoontes kunnen worden bevorderd door de omgeving zo optimaal mogelijk in te richten, bijvoorbeeld door handalcohol dispensers altijd gemakkelijk voorhanden te laten zijn.’

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Handen wassen kan 140 miljoen besparen
Lees ook:‘Handhygiëne in ziekenhuis is bedroevend’
Lees ook:Verpleegkundigen wassen hun handen te weinig
Lees ook:Minder ziekenhuisinfecties door verbetering handhygiëne
Lees ook:Handhygiëneprotocollen niet bekend bij alle zorgverleners

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>