Ziekenhuizen verzwijgen sterfgevallen

Ziekenhuizen houden honderden verdachte sterfgevallen onder de pet. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws die bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het aantal gemelde overlijdensgevallen opvroeg. Dat wijkt enorm af van het aantal dat deskundigen schatten.

Deskundigen gaan ervan uit dat er jaarlijks zo’n 1960 mensen in het ziekenhuis overlijden door een medische fout. Artsen zijn wettelijk verplicht om sterfgevallen bij vermoeden van een medische fout te melden bij de IGZ. In 2009 kwamen er echter maar 243 meldingen binnen. Veel te laag, volgens deskundigen.

De inspectie bevestigt tegenover RTL Nieuws dat er sprake is van ondermelding. In ziekenhuizen heerst nog altijd een cultuur waarbij fouten niet worden gemeld. Zorgverleners zouden bang zijn dat ze het Openbaar Ministerie of de tuchtrechter achter zich aan krijgen. De IGZ pleit daarom voor een cultuurverandering in de ziekenhuizen.

Volgens Jan Klein, hoogleraar patiëntveiligheid aan de Erasmus Universiteit, doen ziekenhuizen ook te weinig onderzoek doen bij overlijdensgevallen. Dardoor zien ze fouten over het hoofd. ‘De medische dossiers zijn vaak niet volledig. En een patiënt heeft vaak meerdere aandoeningen en dus meerdere artsen. En dan ontbreekt het vaak aan regie en niemand ziet dan wat er precies fout gaat.’

Sinds 2010 kan de inspectie een boete opleggen als ziekenhuizen niet goed melden. Uit de informatie die RTLI Nieuws opvroeg, blijkt echter dat de IGZ dat de afgelopen jaren geen enkele keer heeft gedaan.

Grootste risicogroepen in het ziekenhuis zijn baby’s (29) en 65-plussers. Onder de 243 gemelde gevallen in 2009 waren 29 baby’s en 120 65-plussers, samen goed voor 60% van het totaal.

Bron: RTL Nieuws

Lees ook:Ziekenhuizen verzwijgen informatie over missers
Lees ook:Ziekenhuizen en huisartsen melden zelden fatale fout
Lees ook:RTL Nieuws: ‘Ziekenhuizen verzwijgen medische missers’
Lees ook:Er is veel meer mis op babyafdeling Westfriesgasthuis
Lees ook:‘Arts moet onschuld bewijzen bij medische fout’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ziekenhuizen verzwijgen sterfgevallen

  1. Michelle

    Is dit niet typerend voor de marktwerking die men graag wil? Een ziekenhuis met minder sterfgevallen zal positiever liggen in de markt dan een waarbij de mensen bij bosjes sneuvelen…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>