Ruim 30% van de vrouwen die geen uitstrijkje laten maken bij de huisarts, willen wél deelnemen aan een thuistest voor het opsporen van humaan papillomavirus (HPV). En die zelfttest blijkt uiterst effectief in het opsporen van (voorlopers van) baarmoederhalskanker, concludeert Murat Gök van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam die gisteren op zijn onderzoek is gepromoveerd.
Vooral vrouwen die nooit aan het bevolkingsonderzoek hadden deelgenomen deden wel mee met de thuistest. Deelname van juist deze groep vrouwen is belangrijk omdat zij een 3x verhoogde kans hebben op het krijgen van baarmoederhalskanker, vergeleken met vrouwen uit het bevolkingsonderzoek.
Vrouwen in de leeftijd van 30-60 jaar krijgen eens per 5 jaar een oproep voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts in het kader van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Slechts 67% van alle vrouwen geeft gehoor aan de oproep tot deelname.
Jaarlijks krijgen circa 630 vrouwen baarmoederhalskanker en overlijden er ongeveer 230 vrouwen aan de ziekte. De helft van deze kankers wordt gevonden bij vrouwen die niet deelnemen aan het bevolkingsonderzoek.
Murat Gök deed onderzoek naar de mogelijkheid van het verhogen van de deelname aan de landelijke screening door het aanbieden van een thuistest. Met de thuistest kan de vrouw zelf thuis materiaal afnemen, dat vervolgens in het laboratorium onderzocht wordt op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV), de veroorzaker van baarmoederhalskanker.
Gök concludeert dat met het gebruik van de HPV thuistest het aantal gevallen van baarmoederhalskanker kan afnemen. Tevens verbetert de effectiviteit van het onderzoek naar baarmoederhalskanker met inzet van de thuistest.
Bron: VUmc
Lees ook:Thuistest voor opsporen baarmoederhalskanker
Lees ook:Geen onnodige uitstrijkjes meer
Lees ook:Thuistest vermindert aantal gevallen baarmoederhalskanker
Lees ook:Alleen naar gynaecoloog als het écht nodig is
Lees ook:Thuistest baarmoederhalskanker gaat van start