Alternatieve geneeswijzen in 2013 stuk duurder

Behandelingen die tot de alternatieve geneeswijzen behoren, worden volgend jaar een stuk duurder. In het beruchte Lenteakkoord hebben de politieke partijen afgesproken dat de btw-vrijstelling voor alternatieve geneeswijzen van tafel gaat. Dat betekent dat er bovenop het gewone behandeltarief een btw-heffing komt van 21%.

Op dit moment zijn homeopaten, acupuncturisten en andere alternatieve behandelaars nog vrijgesteld van het heffen van btw. Maar die vrijstelling geldt vanaf 2013 alleen nog maar voor gezondheidskundige diensten die worden uitgevoerd door een BIG-beroepsbeoefenaar en ook behoren tot de uitoefening van dat BIG-beroep.

Het BIG-register is een landelijke databank, waarin alle erkende zorgverleners zich verplicht moeten registreren. Het gaat om 8 beroepsgroepen: tandartsen, apothekers, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, verloskundigen en verpleegkundigen.

Alternatieve behandelaars vallen hier dus niet onder. Voor bijvoorbeeld pedagogen, osteopaten, acupuncturisten en chiropractoren eindigt in 2013 dus de vrijstelling.

Een uitzondering wordt gemaakt voor de kinder- en jeugdpsycholoog (inclusief specialist), de psycholoog arbeid en gezondheid en de orthopedagoog-generalist (en specialist). Zij zijn weliswaar niet BIG-geregistreerd maar wel gelijkwaardig aan de BIG-geregistreerde dienstverleners en hoeven daarom geen btw in rekening te brengen.

De btw-heffing van 21% op alternatieve behandelingen levert de schatkist 65 miljoen euro op.

Lees hier voor de volledige tekst van het Lenteakkoord.

Lees ook:Zorgverzekeringen 2015 vergeleken: Delta Lloyd
Lees ook:Alternatieve geneeswijzen veel duurder
Lees ook:Artsen gaan in discussie over alternatieve geneeswijzen
Lees ook:Zorgverzekeringen 2015 vergeleken: Salland
Lees ook:‘Alternatief genezen brengt geen baat’

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Alternatieve geneeswijzen in 2013 stuk duurder

 1. W Hoogendorp

  Alternatieve geneeswijze is geneeswijze, dus zo weinig mogelijk patiënten genezen via de Reguliere Zorg, want dat betekent omzetverlies.

  Een genezen persoon levert geen inkomen voor de artsen.

    /   Reply  / 
 2. Michel

  Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen beter worden,daar valt geen geld aan te verdienen.
  Het is juist de bedoeling mensen afhankelijk te maken van chemische medicijnen en slaafs te luisteren wat de hoge heren en dames willen.

  Ik spreek uit ervaringen natuurkundige geneeskunde werkt echt maar ja geen patenten no money!

    /   Reply  / 
 3. mirjam

  Iedere zelfstandige moet btw betalen, waarom een alternatief genezer dan niet?
  Een osteopaat rekent al gauw 80 tot 100 euro per behandeling van ongeveer 45 minuten. Ik kom ook bedragen tegen van 129 euro voor een intake.
  Ik zie niet in waarom ze GENOODZAAKT zijn hun tarieven te verhogen; ze verdienen nog steeds behoorlijk veel geld als ze wel btw betalen. Ze kunnen natuurlijk ook weer gewoon als fysiotherapeut gaan werken, dan hoeven ze geen btw te betalen, ze zijn erkend en ze hoeven zich geen zorgen meer te maken over een consult prijs, want alle bedragen zijn vastgesteld.

    /   Reply  / 
  1. eric

   even een reactie.
   osteopaten hebben na de studie fysiotherapie nog 6 jaar osteopathie gestudeerd, daar staat een redelijke vergoeding tegenover. ze mogen wettelijk geen fysiotherapie uitoefenen als ze eenmaal osteopaat zijn. dus teruggaan naar het oude vak is zowel vanuit de studie, als ook wettelijk niet te doen. dan is er de vraag of btw terecht is.
   neem de manueeltherapie, ook een verdere opleiding van 3 jaar, dit tarief is niet belast met btw. een manueel therapeut gaat per 2013 procentueel meer verdienen dan de osteopaat per uur. die verhouding klopt niet.

   wat mij betreft worden alle zelfstandigen btw belast, dus ook fysio, artsen in maatschappen, e.d. dat is een enorme inkomstenpost voor de staat. dat scheelt veel andere, onnodige bezuinigingen.
   dus iedere ondernemer gelijk stellen en geen onderscheid meer.

     /   Reply  / 
   1. W Hoogendorp

    Dan ook huisartsen, tandartsen, tandprotetici etc.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>