Minder vrouwen gebruiken anticonceptie

et aantal vrouwen dat geen anticonceptie gebruikt, is de afgelopen drie jaar gestegen van 31 naar 40%. Dat blijkt uit het doorlopende monitor-onderzoek ‘Seksuele gezondheid in Nederland’ van Rutgers WPF dat in kaart brengt hoe het gesteld is met de seksuele gezondheid van de Nederlandse bevolking. Eerder vond dit grootschalige onderzoek in 2006 en 2009 plaats.

Rutgers WPF noemt het opvallend dat steeds minder vrouwen anticonceptie gebruiken. Op dit moment gebruikt 9% van alle vruchtbare vrouwen geen geboorteregeling, terwijl ze niet zwanger willen worden en wel seks hebben.

Bijzonder is ook dat ondanks alle alternatieven de pil nog steeds verreweg het meest populaire voorbehoedsmiddel is, terwijl kennis van alternatieven plus betere voorlichting door de huisarts wellicht tot gebruik van een middel zouden kunnen leiden dat makkelijker te gebruiken is. Slechts 41% van alle vrouwen vergeet namelijk nooit een pil.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal mannen en vrouwen dat het afgelopen half jaar geen seks heeft gehad, is toegenomen. Het gaat om ongeveer 17% van de mannen en 22% van de vrouwen ten opzichte van 13% (mannen) en 16% (vrouwen) in 2006.

Deze mensen zijn niet tevreden over hun seksleven en zouden graag vaker seks willen hebben. Ook hun zelfbeeld lijdt onder het minder actieve seksleven.

Over het algemeen genieten mannen meer van seks dan vrouwen (78% tegenover 60%). Het gebrek aan seksueel plezier bij vier op de tien vrouwen is zeker een reden tot zorg en geeft aanleiding om hier meer aandacht aan te besteden in toekomstig onderzoek, aldus Rutgers WPF.

Voor een grote groep mannen en vrouwen wordt het plezier bovendien overschaduwd door een probleem, uiteenlopend van een voortijdig orgasme (10%) tot erectieproblemen (8%) bij mannen en een te droge vagina (12%), orgasme- (11%) of opwindingsproblemen (10%)  bij vrouwen.

Bron: Rutgers WPF

Lees ook:Ondanks gebruik pil of condoom tóch zwanger!?
Lees ook:Vrouw bepaalt anticonceptie
Lees ook:Seksleven leidt onder overgewicht
Lees ook:Helft Nederlanders heeft problemen bij seks
Lees ook:Eerste anticonceptiedag vandaag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>