‘Tandarts onvoorzichtig bij bloedcontact’

Tandartsen vragen vaak niet om een medisch onderzoek als zij bij een prikincident in contact zijn gekomen met bloed van een patiënt. Uit een recent onderzoek blijkt dat slechts 45% van de tandarts(-assistenten) laat onderzoeken of zij door het bloedcontact mogelijk besmet zijn geraakt met een bloedoverdraagbare ziekte zoals hiv, hepatitis B, en hepatitis C. Dat meldt dagblad Sp!ts vandaag.

Eepidemioloog Paul van Wijk van het VU medisch centrum in Amsterdam en Peter Schneeberger, arts-microbioloog bij het Jeroen Bosch-ziekenhuis in Den Bosch, bestudeerden cijfers uit 2008 van PrikPunt, een landelijk opererende organisatie waar zorgverleners prikincidenten kunnen melden en om advies kunnen vragen. Ook legden zij 1442 tandartsen een vragenlijst voor.

Bijna 1 op de 3 tandartsen maakt jaarlijks een prikincident mee waarbij bloedcontact met de patiënt ontstaat. In 16% van de jaarlijks 8000 prikincidenten gaat het om hoog risico incidenten waarbij veel bloed vrijkomt, berekenden de onderzoekers. De andere incidenten gelden als laag risico.

De onderzoekers vinden het opvallend dat niet alle tandartsen en assistenten gevaccineerd zijn tegen hepatitis B. De vaccinatiegraad is 88%. ‘Dat zou 100 procent moeten zijn’, vindt Van Wijk.

Volgens Schneeberger zou naar aanleiding van hun onderzoek gekeken moeten worden of de werkomgeving van de tandarts niet zo ingericht kan worden dat de kans op een prikincident afneemt. 

Het is voor het eerst dat het aantal prikincidenten onder tandartsen is onderzocht. Bij PrikPunt is ruim eenderde van de tandartsen aangesloten.

Bron: Sp!ts

Lees ook:Eén op de tien prikincidenten leidt tot besmetting
Lees ook:Alleen nog ‘veilige naalden’ in Groningen
Lees ook:Medicijn kan chronische hepatitis B genezen
Lees ook:‘Vaker testen op chronische hepatitis B en C’
Lees ook:‘Dierziektes bedreigen volksgezondheid’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>