Huidkanker onder 65-plussers neemt snel toe

Het aantal gevallen van melanoom, een kwaadaardige variant van huidkanker, neemt onder 65-plussers veel sneller toe dan bij jongere patiënten. Ook is de overlevingskans van ouderen lager. Dit blijkt uit onderzoek van Harald Hoekstra en Schelto Kruijff van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij publiceren deze week over hun onderzoek in British Journal of Cancer.

Tussen 1994 en 2008 zijn in Nederland ruim 40.000 melanoomdiagnoses gesteld, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Bij meer dan 90% van deze melanoompatiënten was de breslowdikte bekend; dat is de dikte van de tumor en een van de  belangrijkste voorspellers van de overlevingskansen van de patiënt.

Uit het onderzoek van Hoekstra en Kruijff blijkt dat het aantal gevallen van melanoom jaarlijks met 5,4% toeneemt onder 65-plussers, tegen een toename van 3,9% bij patiënten onder de 65.

Het percentage jongere patiënten met een dik melanoom, dit is bij een breslowdikte van meer dan 4 mm, daalt. In 1994 had 16% van de mannen en 10% van de vrouwen een dik melanoom, terwijl dit in 2008 nog maar respectievelijk 9 en 5% was.

Bij de oudere melanoompatiënt daalt dit percentage aanmerkelijk minder snel: van 25 naar 19% bij de mannen en van 20 naar 18% bij de vrouwen. Bij zowel oude als jonge patiënten neemt het aantal dunne melanomen, minder dan 1mm, toe.

Het onderzoek toont ook aan dat de overleving bij oudere patiënten met melanomen ongunstiger is ten opzichte van 65-minners; dit ongeacht de breslowdikte en ongeacht de plaats waar het melanoom zich bevindt. De melanomen kunnen groter en dikker worden als ze pas in een laat stadium worden ontdekt of herkend.

De onderzoekers geven enkele oorzaken aan voor het feit dat juist ouderen meer melanomen hebben. Dit kan liggen aan het afgenomen vermogen om bepaalde details nog te zien, aan een afgenomen flexibiliteit en een sociaal isolement. Hoekstra en Kruijff pleiten voor landelijke voorlichtingscampagnes over het herkennen van melanomen, speciaal voor ouderen.

Bron: UMCG

Lees ook:Slechte lichamelijke conditie voorspelt overlijden bij hartfalen
Lees ook:Vrouw overlijdt minder vaak aan huidkanker
Lees ook:Mannen overlijden vaker aan huidkanker
Lees ook:Doorbraak in strijd tegen kwaadaardige huidkanker
Lees ook:Vraag een zonbeschermingspakket aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>