Fraude met PIP-implantaten ontdekt

Enkele tientallen vrouwen hebben zonder het te weten PIP-borstimplantaten gekregen. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws onder letselschadeadvocaten, medewerkers van privéklinieken, patiëntenmeldpunten en artsen. Deze implantaten kwamen enkele maanden geleden negatief in het nieuws, omdat ze kunnen gaan lekken of scheuren.

De ingrepen vonden zowel in ziekenhuizen als privéklinieken plaats. De vrouwen betaalden volgens RTL Nieuws wel voor dure borstimplantaten, maar kregen vervolgens een goedkopere versie geplaatst, vaak van het Franse merk PIP.

De implantaten kwamen eerder dit jaar in het nieuws omdat er verboden industriële siliconen in zijn gebruikt en ze makkelijk scheuren. Hoewel er geen wetenschappelijke bewijzen zijn gevonden dat de kapotte protheses schadelijk zijn voor de gezondheid, zijn er wereldwijd honderden vrouwen die zeggen ziek te zijn geworden door de lekkende borstimplantaten.

In sommige gevallen zouden artsen bewust voor de goedkopere borstimplantaten hebben gekozen. Soms werd pas vlak voor de operatie ontdekt dat de juiste implantaten door organisatorische chaos niet op tijd binnen waren. Om dit te verdoezelen, besloot de arts of kliniek dan maar een ander merk te plaatsen, zonder de patiënt daarover in te lichten.

Een aantal vrouwen heeft bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de beroepsvereniging van plastisch chirurgen (NVPC) melding gedaan van deze misstanden. De NVPC zegt het zeer te betreuren dat ‘artsen op een dergelijke wijze het vertrouwen van patiënten hebben geschonden’ en keurt de praktijken af.

De IGZ lijkt geen verder onderzoek te gaan doen en raadt vrouwen aan een klacht in te dienen bij de de klachtencommissie van de klinieken of het ziekenhuizen. Als vrouwen daar hun gelijk niet halen, kunnen ze naar de rechter stappen.

Bron: RTL Nieuws

Lees ook:Nederlandse vrouw niet bezorgd om borstimplantaat
Lees ook:IGZ: ‘Vrouwen met borstimplantaat, laat je onderzoeken’
Lees ook:Kanker bij vrouwen met implantaten
Lees ook:Chirurgen: geen verbod op borstimplantaten
Lees ook:Drie klinieken gebruikten geen verboden borstimplantaten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>