Eerste ambrosiapollen waargenomen

De eerste ambrosiapollen in Nederland zijn waargenomen door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis. De komende dagen kan de pollenconcentratie oplopen tot boven de tien pollen per kubieke meter. Dit is nog niet heel erg hoog, maar omdat de plant op sommige plaatsen veelvuldig voorkomt kunnen lokaal toch hoge concentraties pollen voorkomen.

Vakantiegangers met hooikoorts die in Midden- en Zuid-Europa verblijven moeten wél rekening houden met zeer hoge pollenconcentraties.

Ambrosia is een kruidachtige plant die sterk allergene pollen produceert die hooikoorts kunnen veroorzaken. Sinds een aantal jaren krijgt ambrosia – die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt – in Nederland veel aandacht omdat de plant op steeds meer plaatsen gezien wordt.

De ambrosiaplant verspreidt zich vooral via vogelvoer en bloemenzaadmengsels die verontreinigd zijn met ambrosiazaden.

Sinds half augustus troffen zowel het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek ziekenhuis in Helmond de eerste ambrosiapollen van het jaar aan in hun pollenvallen. De pollenconcentratie was met maximaal drie pollen per kubieke meter lucht nog zeer laag. De Pollenplanner op Allergieradar.nl verwacht dat er tot half september ambrosiapollen in de lucht aangetroffen kunnen worden.

Mensen die ambrosiaplanten tegenkomen wordt opgeroepen melding te maken van de plant op de speciale meldingspagina op Natuurkalender.nl en de plant vervolgens te vernietigen. Zo kunnen toekomstig hoge pollenconcentraties in Nederland worden voorkomen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) heeft ook een ambrosiamelder iphone app ontwikkeld. Meer informatie over ambrosia is te vinden op www.ambrosiavrij.nu.

Bron: Natuurkalender.nl

 

Lees ook:‘Hooikoortseizoen mogelijk twee maanden langer’
Lees ook:Hooikoortsplant voelt zich wel thuis in ons land
Lees ook:Hooikoorts in laatste tien jaar niet zo vroeg
Lees ook:Hooikoortspatiënt neemt medicijnen te laat in
Lees ook:‘Hooikoorts duurt mogelijk tot in de herfst’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>