IGZ: diabetespatiënt staat onvoldoende centraal

De zorg voor diabetespatiënten kan beter. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op basis van een onderzoek naar de ‘zorgstandaard Diabetes’, een aanpak uit 2007 waarin zorgverleners samenwerken om de kwaliteit van zorg voor diabetespatiënten te verbeteren.

Volgens de IGZ staan diabetespatiënten niet centraal in de aanpak van zorgverleners en dat kan op de lange termijn risico’s voor de patiënt met zich mee brengen.

De Nationale Diabetes Federatie (NDF) bracht in 2007 bracht de zorgstandaard Diabetes type 2 uit. Door te werken volgens de zorgstandaard zullen zorggroepen – die zijn opgericht om de kwaliteit van chronische zorg te verbeteren – de risico’s naar verwachting beter kunnen beheersen, zal de kwaliteit van de zorg voor diabetes-type-II-patiënten verbeteren en de gezondheidsschade verminderen.

Vier jaar na invoering van de zorgstandaard is er echter nog veel te verbeteren, concludeert de inspectie. Enkele zorggroepen zijn al intensief bezig met de invoering, maar een groot aantal zorggroepen staat nog aan het begin.

Een aantal zaken is goed geregeld. Zo hebben zorgverleners zich georganiseerd en afspraken met ketenpartners gemaakt over doorverwijzing. Zorggroepen hebben voor scholing voor zorgverleners georganiseerd in het ondersteunen van zelfmanagement bij patiënten en kwaliteitsgegevens verzameld.

Maar de patiënt staat nog niet echt centraal. Bijna geen enkele zorggroep maakt gebruik van multidisciplinaire patiëntendossiers en individuele zorgplannen. Ook krijgen patiënten weinig daadwerkelijke ondersteuning bij zelfmanagement.

Daarnaast zijn er veel problemen rondom de geautomatiseerde (keten)informatiesystemen en de financiering van de diabeteszorg volgens de zorgstandaard.

De inspectie is van opvatting dat bij een goede naleving van de zorgstandaard de kwaliteit van zorg verbetert en patiënten minder kans lopen op gezondheidsschade. Zorggroepen moeten daarom meer energie steken in het werken volgens de zorgstandaard.

Bron: IGZ

Lees ook:UMCG start diabetescentrum
Lees ook:Huisartsen straks te vergelijken
Lees ook:Minder werk voor de diëtist na schrappen vergoeding
Lees ook:IGZ: ‘Zorg voor borstkanker voldoet’
Lees ook:Vriendelijke dokter belangrijker dan korte wachttijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>