Tweede Kamer voor snelle afhandeling medische missers

Ziekenhuizen moeten de schade die is veroorzaakt door een medische misser voortaan binnen 2 jaar vergoeden. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

PvdA, VVD, CDA, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SP steunen een burgerinitiatief van de ouders van de Robin Kiel. De jongen kwam 10 jaar geleden zwaar gehandicapt ter wereld door blunders die tijdens de bevalling werden begaan. Nog altijd strijden zij voor schadevergoeding, zodat zij een aangepaste woning voor Robin kunnen kopen.

Met het burgerinitiatief proberen zij de 40.000 handtekeningen te verzamelen die nodig zijn om de snellere afhandeling van medische missers op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Daar hebben zij op dit moment al een Kamermeerderheid, die vindt dat patiënten niet langer aan het lijntje gehouden mogen worden. Ziekenhuizen moeten de schade na een medische misser binnen 2 jaar vergoeden. Doen ze dat niet, dan moeten ze elk jaar een boete betalen van 10% van het bedrag waar de patiënt recht op heeft, aldus de politieke partijen.

Het initiatief wordt ook ondersteund door de Stichting De Ombudsman, patiëntenorganisatie NPCF en letselschadeadvocaten.

Patiënten van medische missers zijn nu vaak inzet van een strijd die jaren kan duren. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben geld genoeg om zaken eindeloos vol te houden, maar patiënten geven vaak na verloop van tijd op. Ze trekken het financieel, maar ook psychisch niet meer.

De ouders van Robin Kiel weigeren op te geven, zelfs niet na 10 jaar. Wil je hun strijd steunen, teken dan de petitie op de website robinswilwordtwet.nl. En wie weet kan de nieuwe Tweede Kamer zich binnenkort buigen over het burgerinitiatief.

Bron: AD

Lees ook:‘Aantal medische missers moet sneller omlaag’
Lees ook:Klink: fouten ziekenhuizen in vijf jaar halveren
Lees ook:Elektronisch patiëntendossier komt er nu echt aan
Lees ook:‘Medische missers kunnen met de helft omlaag’
Lees ook:‘Medisch directeuren naar tuchtraad voor missers’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>