Ouderen verdeeld over rem op dure zorg

Ouderen zijn verdeeld over de vraag of er een rem moet komen op dure zorg. Vier van de tien leden van ouderenbonden vinden van wel, maar drie op de 10 is het er juist niet mee eens. Dat blijkt uit een onderzoek dat gisteren werd gepresenteerd in het tv-programma Debat op 2.

Aan het onderzoek deden 6544 ouderen (55+) mee. Zij maken zich vooral zorgen over betaalbaarheid van de gezondheidszorg in ons land. Bijna tweederde (61%) vreest over een paar jaar zijn zorg niet meer te kunnen betalen.

Ruim driekwart (78%) is bang dat zij in de toekomst niet de zorg krijgen die ze nodig hebben en dat het vooral de rijkeren zullen zijn die straks de beste zorg krijgen. De meeste ouderen zijn dan ook voorstander van een zorgstelsel waarin de premie afhangt van het inkomen.

Het steekt de ouderen vooral dat ze op dit moment weggezet worden als ‘kostenpost’; 81% ziet dat zo.

Voor tweederde van de ondervraagde ouderen is bezuinigen op de zorg taboe. Bijna evenveel ouderen vinden dat alles uit de kast moet worden getrokken aan behandelingen en medicijnen als ze ziek zijn.

Maar als het gaat om de laatste levensfase denkt een deel van de ouderen daar anders over. Dan vinden twee op de vijf (39%) dat de zorg beperkt moet worden. Die groep is net iets groter dan de groep die tégen een rem op de zorg is.

Een meerderheid van de ouderen wil verder dat de marktwerking in de zorg wordt teruggedraaid en dat de salarissen van de specialisten worden verlaagd.

Bron: Debat op 2

Lees ook:75-plusser gaat minstens één keer per jaar naar de huisarts
Lees ook:Geld maakt gelukkig én gezond
Lees ook:Wel of niet naar een verpleegtehuis?
Lees ook:Achmea wil debat over dure kankerbehandelingen
Lees ook:‘Rijke ouderen meer laten betalen voor zorg’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Ouderen verdeeld over rem op dure zorg

 1. D

  Het is toch van de zotte’n.
  In 2006 nog de belofte gekregen dat het goedkoper zou worden door concurentie en marktwerking
  Nou ik MERK erniets van
  Het word alleen maar duurden
  EN de salarissen van de bestuurders omhoog doen
  Alsof 400000 NETTO per jaar niet genoeg is om directeur van een ziekenhuis te zijn
  Begin eerst maar is met normale salarissen en dan kijken we naar de rest

  Ik betaal geen premie om zoeen hoog en achterlijk salaris te betalen maar me medicijnen die ik als chronisch ziek persoon nodig heb om normaal mee te kunnen draaien in deze maatschappij ( wat nog verplicht is ook )

  ( hooikoorst )

    /   Reply  / 
 2. Tendea

  De zorg moet juist voor ouderen betaalbaar blijven omdat ze wat vakker ziek zijn. Ze verdienen ook een geruste leven als de rest van de bevolking.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>