Ongeloof over borstmassage tegen kanker

Vrouwen met beter doorbloede borsten hebben minder kans op kanker. Daar is het Utrechtse bedrijf Robuste Clinics in ieder geval van overtuigd. De kliniek biedt borstmassages aan om kanker te voorkomen. Absurd, aldus de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

‘Een vrouw met borstklachten moet niet naar Robuste, maar naar de de huisarts’, aldus Lukas Stalpers, radiotherapeut-oncoloog van het AMC en bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij in het Algemeen Dagblad.

De Utrechtse kliniek biedt de massages op dit moment al aan bij vrouwen met bijvoorbeeld pijnlijke borsten, cysten en mastopathie (goedaardige afwijking). De kliniek zoekt nu 300 vrouwen die maximaal een jaar geleden een mammografie hebben ondergaan om wetenschappelijk bewijs te vinden voor het feit dat borstmassage kwaadaardige gezwellen zou kunnen voorkomen.

Volgens Stalpers is de kans klein dat ze dat bewijs vinden. De doorbloeding van een orgaan heeft niets te maken met het ontstaan van kanker, aldus Stalpers.

Bron: AD

Lees ook:Zelfonderzoek borsten heeft geen zin
Lees ook:Liesbeth List kandidaat kwakzalversprijs
Lees ook:Antikwakzalvers dienen klacht in tegen Dr. Frank
Lees ook:Klacht tegen dr. Frank niet ontvankelijk
Lees ook:Chirurg Van Onselen niet vervolgd voor dood vrouw (21)

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Ongeloof over borstmassage tegen kanker

 1. Herman Pohle

  Wij, van het bestuur van Robuste, hebben vanochtend contact opgenomen met de heer Stalpers van de Vereniging tegen de kwakzalverij. Dit om hem uigebreider over de behandelingen, zienswijze en de wetenschappelijk bewijsvoering van Robuste te informeren. Hiervoor had hij gedurende zijn eerste reactie niet de tijd gekregen, zodat hij enkel een spontane en prsoonlijke mening kon geven. Misschien is het raadzaam hem nu nog eens om een vakinhoudelijke reactie te vragen.
  En anders kunnen jullie uiteraard ook altijd bij ons terecht: [email protected]
  Antwoorden op veelgestelde vragen zijn ook te vinden op http://robuste.nl/veelgestelde-vragen/

    /   Reply  / 
 2. Marielle

  Beste mensen van Robuste, pure oplichting is het. Je kunt borstkanker niet voorkomen door massage. Jullie maken misbruik van angstige mensen. Ik weet zeker dat de heer Stalpers dat ook in tweede instantie zal bevestigen.

    /   Reply  / 
 3. Bart

  @Herman: een fragment van Omroep Gelderland gehoord waarin je vrouwelijke partner in crime vertelt. Vraag interviewster: “is het massage?”, “Nee, het is een osteopathische techniek”. Een soort effleurage, kneding, whatever, dan is het goddorie toch gewoon een massage? Wat een moeilijk gedoe. Totaal niet transparant, niet geloofwaardig, alternatief. WEGwezen.Borstkanker voorkomen… Ik denk aan Sylvie Millecam… dat is de media. Die verspreidt het woord. Het woord dat de massa aanneemt en gelooft. Maar dan nog steeds blij reageren in de media: “wij kunnen dat”. Sjongejonge.

    /   Reply  / 
  1. Herman Pohle

   Ik weet, het is als buitenstaander moeilijk om je er iets bij voor te stellen. Maar ik vreest dat het woord massage niet de lading dekt. Er is over Osteopathie veel te lezen op het internet, misschien een geschikt beginpunt voor je.
   De pers aanhalen als geschikte informatiebron is een beetje ondermaats. Wij hebben zelf mogen ervaren hoe de pers met informatie omgaat. Ik zou het houden bij peer-reviewed, high impact wetenschappelijke tijdschriften, dat is een betrouwbaardere bron.
   Onderzoek ook eens de transparantie van de mammografieën en de funderingen voor chirurgisch ingrijpen. Ik vrees dat ‘de alternativo’s’ niet de enigen zijn zonder wetenschappelijk fundament.
   Vooroordelen zijn er alvast in overmaat, Sjongejonge.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>