Oudere krijgt duur geneesmiddel vaak niet

Oudere mensen met kanker blijken dure geneesmiddelen tegen deze ziekte vaak niet te krijgen, hoewel die wel effectief bij hen kunnen zijn. Dat stellen onderzoekers van het instituut for Medical Technology Assessment (iMTA) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Onder meer oudere patiënten met darmkanker en de ziekte van Kahler (multiple myeloom) hebben minder goed toegang tot nieuwe medicijnen.

Als redenen om een middel niet te geven, wordt genoemd dat veel ouderen naast kanker ook andere aandoeningen hebben, bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Dit maakt hen, samen met de afname van het lichamelijk en psychisch functioneren, kwetsbaar. En dat kan weer de behandeling van kanker beïnvloeden.

Onderzoeksleider Carin Uyl-de Groot stelt echter dat de geneesmiddelen toch effectief kunnen zijn bij deze senioren, bijvoorbeeld door de dosering aan te passen. Bovendien voert zij aan dat relatief gezonde ouderen de nieuwe medicatie vaak evenmin krijgen.

Het probleem is dat geneesmiddelenfabrikanten nieuwe geneesmiddelen vaak testen bij jonge, relatief gezonde deelnemers. Daardoor is niet goed bekend is wat het effect van de medicijnen bij oudere patiënten.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:‘Kankerpatiënt krijgt nieuwe medicijnen vaak niet’
Lees ook:Snel werkende schildklier kan acute hartdood veroorzaken
Lees ook:Ouderen slikken voor 100 miljoen te veel aan pillen
Lees ook:Groot onderzoek naar het falen van kankermedicijnen
Lees ook:Dodelijke combinatie medicijnen komt vaker voor

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>