Nieuwe methode van spataderbehandeling

Het Maastricht UMC+ gaat binnenkort van start met een nieuwe pijnloze methode van cosmetische spataderbehandeling, de zogenoemde lijmmethode. Daarmee is het Maastricht UMC+ wereldwijd de zesde kliniek die deze methode toepast.

De behandeling bestaat uit het afsluiten van de zieke stamaderen met een speciale weefsellijm, die in de ader wordt ingebracht via een soort katheter voor eenmalig gebruik. Daardoor ontstaat een volledige en permanente sluiting van de stamader, waardoor de spataderen vanzelf verdwijnen.

De lijmmethode kan een alternatief zijn voor chirurgisch ingrijpen, wegbranden (met laser, stroom of stoom) of het met chemicaliën van binnenuit etsen van de spataderen. De behandeling is pijnloos; er is dus ook geen lokale verdoving of narcose nodig.

De ingreep duurt 20-30 minuten,. Na de behandeling kan de patiënt meteen naar huis en alle activiteiten hervatten. Inmiddels zijn er wereldwijd vele tientallen patiënten effectief behandeld met de nieuwe methode zonder noemenswaardige complicaties.

De lijmmethode is alleen inzetbaar bij oppervlakkige spataderen. Spataderen ontstaan meestal door lekkende of slecht functionerende kleppen, waardoor het bloed in het been terugstroomt. Daardoor stijgt de druk in de ader, en zet deze uit. Spataderen liggen soms als kronkelende kabels op het been.

Omdat de behandeling heel nieuw is, wordt deze door zorgverzekeraars voorlopig nog niet vergoed.

Bron: AZM

Lees ook:Erasmus MC verwijdert spataderen met stoom
Lees ook:Last van spataderen?
Lees ook:Laserbehandeling tegen spataderen wordt vergoed
Lees ook:Nieuwe pijnstillende behandeling uitgezaaide bottumoren
Lees ook:Lachen net zo gezond als joggen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>