Tandartstarieven gaan iets omlaag

De tarieven die tandartsen in 2013 in rekening mogen brengen, zullen waarschijnlijk iets lager liggen dan dit jaar. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die de tarieven vaststelt komt eind oktober met de definitieve tarieven, maar heeft nu al laten weten in haar voorstellen uit te gaan van de prijzen in 2011.

Met ingang van dit jaar werden de tandartstarieven vrijgegeven. Tandartsen mochten zelf bepalen wat ze voor een behandeling vroegen. De prijzen stegen echter zo fors, dat de minister ingreep en voortijdig een eind aan het driejarig experiment maakte.

Omdat de tijd om nieuwe maximumtarieven vast te stellen heel kort is, besloot de NZa voort te borduren op de tarieven van 2011.

De tarieven 2013 worden zogenaamde max-max tarieven. Daarbij kunnen tandartsen, orthodontisten, mondhygiënisten en tandprothetici met verzekeraars afspraken maken over een extra 10% vergoeding op het maximumtarief, bijvoorbeeld omdat ze een kwaliteitskeurmerk willen en daarvoor kosten moeten maken.

De extra 10% betaalt de verzekeraar, mensen zonder tandartsverzekering hoeven niet extra te betalen.

De NZa verlaagt ook – zoals eerder beloofd – de tarieven van de orthodontisten. Uit onderzoek in 2010 bleek dat de tarieven te hoog waren: orthodontisten hebben sommige taken bijvoorbeeld aan hun assistenten uitbesteed en kunnen goedkoper werken.

Daarom besloot de NZa in 2011 om de tarieven met in totaal 32% te verlagen, 16% in 2011 en nog eens 16% in 2012, als er geen vrije prijzen zouden komen.

Nu het experiment met de vrije tarieven is afgeblazen wordt de tweede korting van 16% alsnog doorgevoerd.

Bron: NZa

Lees ook:Orthodontist wordt 16% goedkoper
Lees ook:Ook orthodonist verhoogt de prijzen
Lees ook:Vrije tarieven tandarts definitief van de baan
Lees ook:Maximum tarieven tandarts keren in 2013 terug
Lees ook:Vrije tarieven voor de tandarts in 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>