Diabetes gaat vaak samen met psoriasis

Mensen met de huidaandoening psoriasis hebben een verhoogde kans op diabetes type 2. Dat geldt ook mensen zonder overgewicht. Omgekeerd hebben mensen met diabetes type 2 vaker last van psoriasis.

Dat concluderen wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania na het bestuderen van de resultaten van 27 eerdere studies, waarbij in totaal meer dan 314.000 patiënten betrokken waren.

Psoriasis is een vervelende aandoening waarbij de huid schilfert en jeukt. De aandoening ontstaat door een ontstekingsreactie in de huid.

De onderzoekers zagen in hun onderzoeken dat mensen met milde psoriasis 1,5 keer vaker diabetes type 2 ontwikkelen dan mensen zonder psoriasis. Hoe ernstiger de huidklachten, hoe groter de kans op diabetes.

‘Uit ons onderzoek blijkt een heel sterk en duidelijk verband tussen psoriasis en diabetes’, vertelt onderzoeker April Armstrong. ‘Patiënten met psoriasis en hun behandelend artsen zouden zich bewust moeten zijn van dit verband en dus het verhoogde risico.’

Het verband tussen psoriasis en diabetes ligt waarschijnlijk in een ontstekingsreactie in het lichaam. Bij beide ziekten is er namelijk een verhoging van bepaalde ontstekingsstoffen in het bloed. Die zorgen ervoor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor kunnen mensen met psoriasis eerder diabetes type 2 krijgen.

Sommige artsen denken dat het verband tussen psoriasis en diabetes type 2 komt door ernstig overgewicht, waarbij er ook ontstekingsstoffen in het bloed zitten. Dat zal zeker een rol spelen. Maar de onderzoekers van deze studie zagen dat ook mensen met diabetes type 2 zonder overgewicht meer kans hadden op psoriasis.

Bron: Diabetesfonds/AD

Lees ook:Hersenschade bij diabetes verklaard
Lees ook:Aantal gevallen van diabetes in Nederland stijgt niet
Lees ook:Eten van rood vlees vergroot kans op diabetes
Lees ook:Slanke diabetespatiënt heeft dubbel pech
Lees ook:Diabetes kan je leven met 6 jaar verkorten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>