Apothekers gooien grote hoeveelheden medicijnen weg

Apothekers moeten steeds grotere hoeveelheden medicijnen weg gooien, terwijl die vaak nog bruikbaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Het nieuwsprogramma vroeg de cijfers op van medicijnafval van apotheken. En die zijn niet mis!

In 2009 gooiden de apothekers gezamenlijk 94.000 kilo aan medicijnen weg. In 2010 steeg dat naar 121.000 en vorig jaar naar 156.000 kilo. Dat is omgerekend een stijging van 30% per jaar. Deskundigen schatten de kosten van de verspilling op 100 miljoen per jaar.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de afgelopen jaren geprobeerd om de verspilling te verminderen. Bijvoorbeeld door extra voorwaarden te stellen aan het voorschrijven van medicijnen, honderdduizenden euro’s subsidie, voorlichtingscampagnes en symposia. Maar dat heeft dus kennelijk weinig effect gehad!

Volgens deskundigen hebben zowel zorgverzekeraars als apothekers niet echt zin om over een oplossing na te denken. Treffend voorbeeld is de uitvinding van apothekersassistente Anja Vissers-Versteegen uit Meerlo.

Zij won vorig jaar de de prijs voor Het Beste Zorgidee van Nederland met haar plan om teruggebrachte medicijnen her te gebruiken door middel van het sealen van verpakkingen. Een jaar later is er nog niks van haar plan terecht gekomen. ‘Ik had gedacht dat fabrikanten en zorgverzekeraars op de stoep zouden staan. Maar nee, geen interesse.’

De PvdA wil nu dat minister Schippers bindende afspraken maakt met alle partijen. Het is te hopen dat zij die verantwoordelijkheid neemt. Want het is toch van de gekke dat zorgverzekeraars aan de ene kant wel de medicijnenkosten – en met succes – omlaag proberen te brengen door huisartsen en apothekers voor te schrijven om goedkopere medicijnen te verstrekken, en dat tegelijkertijd jaarlijks meer dan honderdduizend medicijnen onnodig worden weggegooid!

Bron: RTL Nieuws

Lees ook:Apothekers gaan beter opletten
Lees ook:‘Apothekers frauderen met declareren medicijnen’
Lees ook:Nu is iedereen boos op de apothekers…
Lees ook:Klink heeft vooralsnog geen medelijden met apotheker
Lees ook:‘Apothekers voeren actie op’

17 Reacties // Reageer

17 thoughts on “Apothekers gooien grote hoeveelheden medicijnen weg

 1. John Stadens

  Wij praten hier toch over kapitaalvernietiging,of zie ik dat verkeerd?

    /   Reply  / 
 2. John Guttink

  Waarom zouden Nederlanders genoegen moeten nemen met tweedehands medicijnen? Ons geld moet zonodig met miljarden tegelijk naar Griekenland maar ondertussen wel lopen zeuren over een paar miljoen? Onzin.

    /   Reply  / 
  1. Henk

   Onder tweede hands wordt verstaan iets dat al eens gebruikt is. Dat is hier niet aan de orde, dit is ongebruikt dus nog nieuw…
   Blijf jij maar lekker steeds hogere premie en eigen bijdrage betalen en doorzeuren over Griekenland. Fijne oplossing waar geen enkele verzekeringspremie door omlaag zal gaan, laat staan ziektekosten zullen verminderen….

     /   Reply  / 
 3. sander

  Lekker misleidende bericht weer. Het zijn in werkelijkheid niet apothekers die medicijnen weggooien, maar de mensen die de medicijnen in eerste instantie zouden gebruiken zelf. Zij leveren de medicijnen in bij apotheken ter vernietiging, omdat ze het zelf niet meer gebruiken. Nou zitten daar natuurlijk heel veel medicijnen bij die in principe nog wel goed zouden zijn. Apothekers mogen echter wettelijk gezien teruggenomen medicijnen niet meer afgeven aan andere clienten: je hebt immers geen idee hoe de bewaarcondities (temperatuur/luchtvochtigheid etc) zijn geweest buiten de apotheek. Het idee van insealen van de doosjes zou misschien goed lijken, maar dan zou je ieder doosje apart moeten insealen met een soort van controlestrip waarbij je kan zien wat de bewaaromstandigheden zijn geweest. Dat brengt natuurlijk extra kosten en werk met zich mee. Een ander idee wat mensen altijd roepen is: geef dan minder medicijnen mee, bv 1 maand ipv 3 maanden. Probleem is hier ook: dat mogen apothekers ook niet zomaar. Apothekers krijgen een vergoeding per aflevermoment, dus het splitsen van recepten in 3 x 1 maand zou ook meer kosten met zich meebrengen, waar zorgverzekeraars niet zo blij mee zouden zijn.

    /   Reply  / 
  1. Henk

   [quote] je hebt immers geen idee hoe de bewaarcondities (temperatuur/luchtvochtigheid etc) zijn geweest buiten de apotheek.[/quote]
   Voor heel veel medicijnen maakt dat helemaal niks uit.
   [quote]Apothekers krijgen een vergoeding per aflevermoment, dus het splitsen van recepten in 3 x 1 maand zou ook meer kosten met zich meebrengen, waar zorgverzekeraars niet zo blij mee zouden zijn.[/quote]
   Altijd al een belachelijke regeling gevonden. De bakker krijgt ook geen aflever vergoeding. Waarom een apotheker wel. Maakt niet uit of ik elke dag een brood kom halen of 1x per week voor de hele week.
   Zou gewoon “prijs op het doosje is de prijs” moeten zijn. En dan inderdaad per doosje een geseald hoesje eromheen. Hoeft echt niet zoveel te kosten.

     /   Reply  / 
 4. sander

  Trouwens…. ben benieuwd hoe mensen reageren als ze horen dat ze ‘tweedehands’ medicijnen krijgen. Denk dat de meeste mensen daarvoor niet zouden kiezen. Er valt ook niet zo heel veel te behalen qua financiele besparing; zeker nu de prijzen van veel chronische geneesmiddelen zo laag zijn geworden. Echter het weggooien van medicijnen is natuurlijk nooit goed voor het milieu.

    /   Reply  / 
  1. Henk

   Haha, weggooien is zelf beter voor het milieu. Kan namelijk milieuvriendelijk verwerkt worden. Wat door de mens geslikt is komt meestal net zo giftig in riool of tegen een boom terecht…
   Toch zie ik het liever via een ander mens afgevoerd worden. Puur een kwestie van kosten besparen.

     /   Reply  / 
 5. john

  De enige oplossing is de patiënt bijv. 25% van de medicijnkosten in rekening brengen, dan zal men zich wel rekenschap gaan geven of dat middel wel echt nodig is. Vanzelf gaat men dan op zoek naar alternatieven, en die zijn er legio: volwaardige voeding, vitaminen en mineralen, kruiden, gezondere leefstijl. Een goede gezondheid is uiteindelijk je eigen zorg en verantwoordelijkheid. Het is dwaasheid te denken dat de dokter je wel beter kan maken. Ja, hij kijkt wel uit! Hoe langer je ziek bent, hoe zekerder zijn inkomen. De patiënt is uiteindelijk niets minder dan een dikke vette melkkoe die de ziekte-industrie gesmeerd en zonder haperen doordraaien laat!

    /   Reply  / 
  1. Dokter Leen

   Ga zo door John , goed zo maak de minder bedeelde nog armer met u 25%

     /   Reply  / 
  2. Henk

   Wacht maar tot je buiten je schuld om (ondanks volwaardige voeding, vitaminen en mineralen, kruiden, gezondere leefstijl) zelf een chronische ziekte ontwikkelt waar je prijzige medicatie voor nodig hebt. Dan piep je wel anders…….

     /   Reply  / 
 6. jet

  kunnen ze niet “gewoon” die medicijnen opsturen naar landen die ze wel kunnen gebruiken? ik vermoed dat een persoon die noodgedwongen in een vluchtelingenkamp zit er geen problemen mee heeft dat het tweedehands medicijnen zijn.het probleem hier in nederland is dan wel niet opgelost maar het word dan ieder geval niet meer weggegooid.

    /   Reply  / 
 7. JH Swarte

  De apotheek is een inzamelpunt voor geneesmiddelenafval, zodat dit afval verantwoord verder verwerkt kan worden. Steeds meer mensen weten dit en maken daar gebruik van. De in mijn apotheek ingeleverde zakken bevatten echt afval, meestal jaren oud en vaak niet uit een apotheek afkomstig, maar uit het buitenland of de drogist. De zakken zijn gemiddeld genomen vies (bloed, tabaksrook) en bevatten behalve geneesmiddelen ook ander afval en naalden. Het is heel bijzonder dat de apotheek zonder enige vergoeding dit soort afval verwerkt. Zeker nu het aantal kilo’s zo sterk toeneemt.
  JH Swarte, Kring-apotheek Swarte, Heerenveen

    /   Reply  / 
  1. Henk

   Met verwerken bedoel je aannemen, in speciale kliko deponeren en meegeven met afvalverwerking….
   Zou er nog bij moeten komen dat je daar ook geld voor zou krijgen. Zorg eerst maar eens dat het niet nodig is om zoveel medicatie weg te gooien! Dat gaat al een heel stuk schelen.

     /   Reply  / 
 8. Henk

  Kortgeleden nog meegemaakt dat ik bij mijn apotheek verkeerde medicatie meekreeg. Thuis ontdekte ik dit. Per direct de doosjes in ongeopende plastic verpakking terug gebracht. Nog geen halfuur weg geweest. Met excuses juiste medicatie meegekregen. Gevraagd wat er met de teruggebrachte medicatie ging gebeuren… afvoeren wat het antwoord. Later op mijn overzicht van de verzekering een fors hoger bedrag dan bij de andere kwartalen. De fout van de apotheek werd dus gewoon in rekening gebracht bij de verzekering. Verzekering op de hoogte gebracht van het voorval. Wegwuivende reactie was mijn deel. Hier hebben zij geen invloed op en kunnen daar niks mee….
  Zo zie je maar dat apothekers, de goede daargelaten, kunnen doen wat ze willen.
  Ze houden ook zelf in stand dan patiënten veel te veel medicatie tegelijk meekrijgen. Vooral probeersels van huisartsen, die vaak ook teveel voorschrijven worden beloond met 3 maanden medicatie waar vaak het grootste deel ter vernietiging terug komt.
  Mijn schoonvader (Parkinson) heeft zo een halve apotheek door zijn handen zien gaan voordat de juiste combinatie van medicatie gevonden was. Daar is zoveel weggegooid, schandalig.
  Laat al die verstikkende regels verdwijnen en geef bij een nieuw middel voor pakweg 14 dagen mee. Werkt het naar tevredenheid dan geef je voor langer mee.

    /   Reply  / 
 9. Mary

  Wanneer wordt men zich eindelijk bewust van de enorme verspilling in dit land en gaat men kijken naar de wereld om zich heen?
  Er zijn landen dichtbij zoals Griekenland waar de mensen en kinderen nodig hebben wat bij ons in de vuilnisbak terecht komt!!!!
  Wanneer gaan we eindelijk delen met elkaar en uitdelen van onze overvloed??????????

    /   Reply  / 
 10. Ruud

  Wie denken jullie is verantwoordelijk als er iets mis gaat met het eventuele hergebruik van de medicijnen. Wat denken jullie wat het kost om de kwaliteit van de ingeleverde medicijnen op een verantwoorde manier te controleren. Wat denken jullie wat de hele logistieke organisatie kost? Waarom denken veel mensen dat ze alles beter weten, zelfs zonder vak gerelateerde opleiding of studie meent men overal orde op zaken te kunnen stellen. We noemen dat overigens oerdom kuddegedrag! Iemand roeptoetert wat en meteen zijn er hordes …. die steeds harder mee beginnen te blèren. Toch jammer dat mensen niet even verder kunnen kijken dan de waan van de dag!

    /   Reply  / 
  1. Henk

   Ruud, de realiteit is dat er nodeloos heel veel verspild wordt. De realiteit is dat er veel onnodige regeltjes zijn opgesteld door apothekers en industrie welke allemaal heel veel geld opleveren voor beide.
   Realiteit is dat als je hakt in de zinloze regels, verstandig voorschrijft (start met kleinere hoeveelheid) en verstandig uitlevert de kosten een stuk gereduceerd worden en de verspilling aanmerkelijk ingeperkt worden.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>