Ziekenhuizen raken patiënten kwijt


Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis behandeld wordt, daalt fors. Ziekenhuizen zien dit jaar veel minder patiënten dan verwacht, meldt het Financieele Dagblad.

Daarmee lijkt er een einde te zijn gekomen aan de forse groei van de zorgvraag. Jarenlang nam de vraag naar zorg met zo’n 5 tot 7% per jaar. Vorig jaar nam dat al af en nu zijn er zelfs al ziekenhuizen die dit jaar tot nog toe minder patiënten te hebben behandeld dan in 2011.

Een aantal ziekenhuizen heeft al aangekondigd door de lagere inkomsten maatregelen te moeten nemen, zoals het schrappen van banen.

Naar de oorzaak is het voorlopig gissen. Mogelijk stellen mensen zorg uit door het hogere eigen risico. Ook is het denkbaar dat huisartsen meer zelf doen en minder snel naar het ziekenhuis verwijzen.

In Tilburg snappen ze er in ieder geval niks van. ‘Er wordt minder geopereerd en er komen minder mensen bij de poliklinieken’, zegt Bart Berden, voorzitter van het Tilburgse Elisabeth Ziekenhuis in het FD. ‘En bij de ziekenhuizen in de omgeving zie je precies hetzelfde, dus het is niet alsof die patiënten daarnaartoe zijn gegaan. Ze zijn gewoon weg.’

Bron: FD

 

Lees ook:‘Patiënten psychische klachten beter helpen’
Lees ook:Beste ziekenhuis van Nederland staat in Dokkum
Lees ook:Huisarts doet meer in minder tijd
Lees ook:Onderzoek naar discriminatie bij verwijzing in de zorg
Lees ook:Betere overlevingskans in ‘ervaren’ ziekenhuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>