Prijs van medicijn is steeds weer een verrassing

Wat je moet betalen voor een medicijn kan per zorgverzekeraar verschillen. Jouw buurman kan bijvoorbeeld 8 euro voor een geneesmiddel betalen, terwijl jij voor exact hetzelfde doosje 12 euro moet neertellen. Vind je dat gek? Het gebeurt anders dagelijks!

Actualiteitenprogramma Tros Radar besteedde gisteravond aandacht aan de ondoorzichtige wereld van de geneesmiddelenprijzen.

Het is allemaal een paar jaar geleden begonnen met het preferentiebeleid van de zorgverzekeraar. Dat houdt in dat de zorgverzekeraar bepaalt welk geneesmiddel wordt vergoed. In de meeste gevallen is dat het goedkoopste geneesmiddel. Daardoor zijn de prijzen van medicijnen de afgelopen jaren fors gedaald.

Als het patent van een merkgeneesmiddel verloopt, dan mogen concurrerende bedrijven het namaken. Dat zijn de zogeheten generieke middelen: medicijnen met exact dezelfde werkzame stof in dezelfde hoeveelheid als het merkmiddel, alleen staat er een andere naam op het doosje én het middel is veel goedkoper. Soms tot wel 80% goedkoper dan het merkmedicijn.

Door z’n goedkoop merkloos medicijn als voorkeursmiddel aan te wijzen, hebben zorgverzekeraars ervoor gezorgd dat er concurrentie ontstaat tussen fabrikanten en de prijzen dalen.

Tot zover niets dan lof. Maar naast het preferentiebeleid hanteren verschillende zorgverzekeraars ook nog andere methoden om de kosten van de medicijnen te drukken. In totaal zijn er vier verschillende methoden – zie de website van Tros Radar voor een uitleg – en de zorgverzekeraars van Achmea gebruiken ze zelfs door elkaar.

Dat heeft ervoor gezorgd dat noch de apotheker, noch de patiënt enig idee heeft wat voor het medicijn betaald moet worden, en wat later van het eigen risico van de patiënt wordt afgetrokken.

Het kan namelijk ook gebeuren dat er op een medicijnverpakking een prijs van 4 euro bestaat en er vervolgens 20 euro van je eigen risico wordt afgeschreven. Simpelweg omdat de zorgverzekeraar dat bedrag ooit heeft vastgesteld als vaste prijs. Ook als de prijs dat medicijn na verloop van tijd daalt, blijft de zorgverzekeraar dat vaste tarief in rekening brengen.

Kortom, niemand snapt het meer. En als patiënt heb je helaas niets te kiezen. Het wordt tijd dat de zorgverzekeraars eens met de apothekers om de tafel gaan zitten om hier een oplossing voor te vinden. Want met vier verschillende prijsmethoden die niet transparant zijn en ook nog eens door elkaar worden gebruikt, schiet niemand iets op. De patiënt zeker niet!

Bron: Tros Radar

Lees ook:Meldpunt voor klachten over inspectie gezondheidszorg
Lees ook:Website over winderigheid blijkt een grap van Radar
Lees ook:Goedkope pil is oké tot het persoonlijk wordt
Lees ook:Honderden klachten over IGZ
Lees ook:Zorgpremie in 2010 gemiddeld 50 euro duurder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>