Tóch een eigen elektronisch Patiëntdossier


Net als je denkt dat de soap rond het Elektronisch Patiëntdossier (EPD) is afgelopen, wordt er weer een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd. Er komt nu toch wel een landelijk patiëntdossier, maar alleen voor degene die dat wil.

Op 5 november begint een campagne die Nederlanders ertoe moet verleiden dat zij toestemming voor de uitwisseling van hun medische gegevens.

Alleen van patiënten die expliciet toestemming geven mogen huisartsen, huisartsenposten, apotheken en ziekenhuizen straks de dossiers inzien. Je wordt dan – als je bij een zorgverlener langskomt – om toestemming gevraagd.

Het grote verschil met het wetsvoorstel dat vorig jaar in de Eerste Kamer sneuvelde is dat in dat systeem alle Nederlanders automatisch zouden worden opgenomen, tenzij hij of zij bezwaar maakte. In het nieuwe EPD-systeem komen alleen degenen die uitdrukkelijk toestemming geven.

Gegevens van mensen die niet expliciet toestemming geven, kunnen vanaf 1 januari niet meer worden gedeeld door zorgverleners.

Voordeel van het elektronisch uitwisselen van medische gegevens is dat je niet steeds hetzelfde verhaal hoeft te vertellen aan huisarts, medisch specialist en apotheek.

Ook wordt de kans op medicatiefouten kleiner. Nu sterven jaarlijks ruim 1900 mensen door fouten met medicijnen en moeten duizenden patiënten om die reden in het ziekenhuis worden opgenomen.

Belangrijkste reden waarom het EPD er nog steeds niet is, is de vrees voor schending van de privacy van patiënten. Volgens de betrokken partijen – huisartsen (LHV), huisartsenposten (VHN), apotheken (KNMP), ziekenhuizen (NVZ), patiëntenfederatie NPCF, zorgverzekeraars en ict-ontwerper Nictiz – is het systeem echter volledig veilig.

De NPCF is blij met de doorstart van het EPD. ‘Dit is winst voor de patiënt want die mag nu zelf kiezen. Geeft hij toestemming dan kunnen zijn patiëntgegevens veilig en elektronisch worden uitgewisseld, waar en wanneer daar ook maar noodzaak voor is’, aldus directeur Wilna Wind.

‘Het feit dat patiënten die keuze nu zelf kunnen maken, vinden wij net zo belangrijk als de strenge veiligheidseisen waar die uitwisseling aan voldoet.’

Bron: Volkskrant/NPCF

Lees ook:Jij bepaalt waar jouw patientendossier terechtkomt
Lees ook:Elektronisch patiëntendossier blijft toch bestaan
Lees ook:‘Huisarts verdient aan elke patiënt in EPD’
Lees ook:Hackers losgelaten op Elektronisch Patiëntendossier
Lees ook:Stuur je arts zelf een mailtje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>