De beste ziekenhuizen van Nederland volgens Elsevier

Vier ziekenhuizen hebben dit jaar de hoogste beoordeling gekregen in de nieuwste editie van Elseviers ‘De beste ziekenhuizen’. Het gaat om het Flevoziekenhuis in Almere, het Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, het Ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk en de MC Groep in Lelystad. Rijnstate en Sint Jansdal behoorden ook in 2011 al tot de winnaars.

De ziekenhuizen zijn de koplopers in een groep van 13 beste ziekenhuizen. In de kopgroep zijn drie nieuwelingen opgenomen: Deventer Ziekenhuis, het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden, en de MC Groep in Lelystad, voorheen de IJsselmeerziekenhuizen. Zij scoorden opvallend beter dan in 2011.

De patiënt krijgt de beste dienstverlening en voorlichting bij het Flevoziekenhuis en Ziekenhuis Rijnstate, het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp.

De laagste scores zijn voor het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag, het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam, het VU medisch Centrum en de umc’s in Groningen en Rotterdam.

De lage scores bij de umc’s zijn voor een deel te wijten aan de lange wachtlijsten. Het UMC Sint Radboud in Nijmegen haalt van de umc’s de hoogste score.

Elsevier maakt geen ranglijst, maar geeft elk ziekenhuis een, twee, drie of vier bolletjes, al naar gelang hun prestaties. De ziekenhuizen zijn beoordeeld op in totaal 385 prestatie-indicatoren. Dat zijn kwaliteitskenmerken die artsen en ziekenhuizen hebben opgesteld voor overheden en verzekeraars. Daarnaast zijn volumenormen meegenomen voor het minimumaantal operaties dat chirurgen moeten doen volgens eigen wetenschappelijke normen.

Voor het eerst dit jaar tellen ook patiëntervaringen mee. Volgens Elsevier zijn ziekenhuizen die hoog scoren veilig voor de patiënt, nauwgezet en up-to-date in de medische zorg, betrouwbaar en solide als organisatie en optimaal als begeleider en voorlichter.

De volledige lijst met scores is deze week te lezen in Elsevier.

Bron: Elsevier

Lees ook:Of is het Sint Antonius Ziekenhuis de beste van Nederland?
Lees ook:OLVG beste ziekenhuis volgens Elsevier
Lees ook:Drie ziekenhuizen de beste in Elsevier-onderzoek
Lees ook:Grote verschuivingen in top 10 beste ziekenhuizen
Lees ook:Drie ziekenhuizen mogen zich ‘de beste’ noemen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>