‘Werkdruk huisartsen is riskant hoog’

Huisartsen doen hun werk met veel plezier, maar ervaren ook vaak langdurige stress. Ruim 7 van de 10 huisartsen ervaren stress bij zichzelf, 8 van de 10 ziet signalen overspannenheid of burn-out bij collega’s. Dat blijkt uit een onderzoek arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir waarvan Medisch Contact vandaag de resultaten publiceert.

Bijna 15% van de huisartsen zegt wel eens burn-out te zijn geweest. Ruim de helft vindt dat het onderwerp ‘burn-out’ onder huisartsen moeilijk bespreekbaar is.

De belangrijkste oorzaken van stress zijn: administratief werk, avond-, nacht- en weekenddiensten en te weinig tijd per patiënt.

Gemiddeld werken huisartsen vier dagen per week. Slechts 1 op de 3 huisartsen werkt fulltime. Toch bedraagt de gemiddelde werkweek maar liefst 48 uur. Huisartsen die vijf dagen per week werken, rapporteren een gemiddelde werkweek van ruim 58 uur.

Zoals wel vaker geldt ook bij de huisarts: hoe minder dagen per week de huisarts werkt, hoe meer uren hij of zij maakt. Huisartsen die twee dagen per week werken, rapporteren zelfs werkdagen van gemiddeld 13,5 uur.

Ondanks de hoge werkdruk, zijn huisartsen erg tevreden over hun werk. Ze waarderen het zelfs gemiddeld met een 7,6. Ruim 60% geeft het werk zelfs een 8 of hoger.

Toch maakt Movir zich zorgen, vooral om de oudere, mannelijke huisarts. Want die werken bij signalen van een dreigende burn-out vaak te lang door.

Bron: Medisch Contact

Lees ook:7% lijdt aan depressies
Lees ook:Veel artsen in opleiding zitten tegen een burn-out aan
Lees ook:Meer vrouwelijke huisartsen met burn-out
Lees ook:Huisarts stopt voor zijn 65e
Lees ook:Huisarts zit niet te wachten op e-consult

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “‘Werkdruk huisartsen is riskant hoog’

 1. Pol

  Werkdruk huisartsen te hoog ? Ze werken gewoon kantooruren; om 16.55 uur staat de telefoon op het antwoordapparaat en moet je bij de huisartsenpost eerst de telefoniste overtuigen dat er iets aan de hand is. Standaardantwoord is neemt u een paracetemol en ga morgen naar uw huisarts. Vroeger hadden huisartsen een stressvol bestaan, konden ze s’avonds worden opgeroepen voor een bevalling, hartaanval of ander ernstig incident. Die artsen hadden geen stress want die waren arts uit passie. De meeste huidige huisartsen werken om het (vele)geld. En dan wordt het werk, overigens niet alleen voor artsen, al gauw zwaar. Dus huisartsen met stress, misschien ander werk gaan doen waar je wel tegen op gewassen bent. Simpel werk als inpakken in een fabriek, hovenier bij de Gemeente of parkeerwacht. Of neem een valiumpje. Ik heb geen medelijden.

    /   Reply  / 
  1. Jansen

   Nou Pol bedankt voor deze constructieve reactie. Zelf zeker niets beters te doen?

     /   Reply  / 
   1. Pol

    Uw enige bijdrage is niet-inhoudelijk reageren. Ook nog iets inhoudelijks bij te dragen of zit dat er niet in.

      /   Reply  / 
    1. Jansen

     Beste Pol,

     Om ergens inhoudelijk op te kunnen reageren moet er wel inhoud zijn. Daie heb ik in uw bijdrage niet kunnen ontdekken. Wel een (moeilijk woord) incoherente woordenbrij.

       /   Reply  / 
     1. Jansen

      Daie is die natuurlijk Excuses

        /  
     2. Pol

      Nou wil ik wel eens horen wat u van dit bericht vind. Of heeft u geen mening ?

        /  
 2. assistente huisarts.

  U vergeet wel te noemen dat huisartsen daarnaast ook nog avonddiensten en weekenddiensten draaien bij de huisartsenpost en nacholingen, vergaderingen buiten werktijd hebben , overleg specialisten, brieven en verwijzingen schrijven. Waarnemen tijdens vakantie of ziekte van andere collega’s. De assistente’op de huisartsenpost vragen over het algemeen goed uit om te kunnen beoordelen of iemand met spoed gezien moet worden. Daar komt bij dat de patienten (terecht) mondiger zijn geworden en met meer en complexere vragen bij de huisarts komen dan in het verleden. Om maar enkele zaken te noemen. Vroeger werd eenvoudiger geregistreerd bij de patient in het dossier en nu moet dit veel uitgebreider.

    /   Reply  / 
 3. Pol

  De werkzaamheden die u noemt werden vroeger ook gedaan door de huisarts en met volle inzet en tegen een lagere betaling. Met de huisartsenpost heb ik zeer slechte ervaringen en ik ga er van uit dat ik buiten kantooruren van huisartsenzorg verstoken ben. Wordt het zo ernstig dat ik een huisartsenpost zou moeten bellen, dan bel ik 112. Eerst actie en dan de administratie. U ziet ik ben niet erg positief over onze zorg en dan gezeur over werkdruk; Welke werkdruk ervaren velen wiens baan op de tocht staat, terwijl de dokter gegarandeerd tonnen verdient.

    /   Reply  / 
 4. Riet

  Overleg met specialisten? Die afstand is nog steeds te groot. Verwijsbrief schrijven? Print uit de computer met onvolledige gegevens, daarom ook maar geen E-dossier aub. Avond/nacht dienst? Volgende dag vrij. Ga op zoek naar de echte oorzaken van de burn-out. Te solistisch werken, of bij samenwerken ruzies in de maatschap, onvoldoende waardering, te weinig uitdaging door veel ‘gezeur over niks’ van de patiënten. Sociaal isolement op het platteland, multi-culti praktijk in de grote steden met veel communicatieproblemen en specifiek culturele problematiek. Misschien zelfs zijn de ook de huisartsenposten er debet aan Als je echt iets voor je ‘eigen’ patiënt kunt betekenen zit er een volstrekt vreemde dokter. Geen binding, geen continuïteit, een uitgehold vak waar voldoening over je zorg ontbreekt. Jammer voor deze groep die meestal vol idealisme aan dit vak zijn begonnen……

    /   Reply  / 
  1. Pol

   Precies, dat is de realiteit.

     /   Reply  / 
 5. Wim Gijzen

  Wetenschappelijk onderzoek biedt artsen biofeedback stress management technieken die praktisch, effectief en goedkoop zijn.
  Een stress onderzoek onder artsen, gepubliceerd in 2011 door Lemaire en Wallace in ‘Open Medicine’ biedt perspectief. “The effect of a biofeedback-based stress management tool on physician stress: a randomized controlled clinical trial”

  Na 28 dagen training tonen 74% van de artsen in de interventiegroep (n=19) een significante afname van stress scores. Bij de controle groep (n=20) is er geen significante afname. Een maand na training blijft de afname van stressscores behouden. Artsen hebben instructie gekregen om 3x per dag minimaal 5 minuten een emwave HeartMath biofeedback trainingsapparaatje te gebruiken en de geleerde technieken dagelijks (zonder biofeedback) veelvuldig , maar kortdurend te oefenen en toe te passen.

  Waarom zou je je oplossing niet richten op je interne stress fysiologie in plaats van op de externe stressfactoren

    /   Reply  / 
 6. k. den Besten

  deze huisarts is na een avond nascholen en het verwerken van nog wat post net klaar.
  de hond moet nog uit en dan naar bed.

  ik herken me niet in de luie , inhalige huisarts.
  wel herken ik mensen die , met hun eigen,beperkte ervaring als enig referentie, een grote groep hardwerkende mensen schoffeert. Dat genereert aleen maar negatieve gevoelens,

  en over de werkdruk:
  het is “normaal”om na een werkdag van 07.30 tot 17.00 uur met tussen de middag spoedoproepdienst , nog eventje aansluitend tot 23.30 door te MOETEN op de huisartsenpost.

  Voor artsen is er zelfs een wettelijke uitzondering op het werktijdenbesluit.

  dus POL;

  Pol; geniet van het leven en doe niet zo negatief.

    /   Reply  / 
 7. Stamgast

  Dit is natuurlijk een voorbode op klachten mbt salariering.
  Klagen met goede benen heet dat. Kijk naar leraren, die hebben pas een vermoeiende werkdag en dan moeten ze nog huiswerk nakijken, lessen voorbereiden, bijscholen.
  Of kijk bij ons in de bouw, de stress van 50 a 60 uur per week werken om je hoofd boven water te houden omdat het in de bouw erg moeilijk is nu.
  En leg dan de salarissen eens naast elkaar.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>