Twee op de drie verpleegkundigen weigert griepprik

Meer dan de helft van de zorgmedewerkers haalt geen griepprik, omdat ze hem naar eigen zeggen niet nodig hebben, of omdat ze er juist ziek van worden. Dit blijkt uit een poll van het Tijdschrift voor Verzorgenden waaraan bijna 1000 verzorgenden en verpleegkundigen hebben deelgenomen.

De vraag luidde: ga jij de griepprik halen? ‘Nee, ik ben nooit ziek, dus ik heb hem niet nodig’, antwoordde 40% van de stemmers. ‘Nee, want ik heb het idee dat ik er juist griep van krijg’, zegt 23% van de zorgmedewerkers. Een procent weigert omdat ze de prik niet vergoed krijgen van hun baas.  

Verzorgenden en verpleegkundigen die wél de griepprik halen, doen dit omdat ze vinden dat ze dat verplicht zijn aan hun kwetsbare cliënten (19%), of om te voorkomen dat ze ziek worden en collega’s met een hogere werkdruk opzadelen (10%). Zeven procent antwoordt: ‘Baat het niet dan schaad het niet.’

De Vereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) vindt het ‘jammer’ dat zoveel verzorgenden niet van plan zijn om zich te laten vaccineren tegen de seizoensgriep.

Woordvoerster Monique Verkerk: ‘Uit eerder onderzoek is al gebleken dat verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen geen prik halen. Wij adviseren altijd om de griepprik te halen, omdat dit in het belang is van je kwetsbare cliënten en je collega’s. Jaarlijks sterven zo’n zes- tot achthonderd kwetsbare ouderen aan de seizoensgriep.’

Bron: Tijdschrift voor Verzorgenden

 

Lees ook:Veel verpleegkundigen laten griepprik links liggen
Lees ook:Ga jij een griepprik halen?
Lees ook:Meerderheid verpleegkundigen wil geen prik tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Kwart van de verpleegkundigen wil géén griepprik
Lees ook:Kwetsbare mensen halen minder vaak griepprik

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Twee op de drie verpleegkundigen weigert griepprik

 1. Metabool

  Daar gaan we weer. Verplegenden en verzorgenden op hun geweten aanspreken terwijl het nut van griepvaccinatie tenminste omstreden is. Die mensen sterven niet aan griep maar aan complicaties, met name longontstekingen. Is het niet veel efficiënter die kwetsbare doelgroep tegen pneumokokken te vaccineren?

    /   Reply  / 
  1. Amber

   Het maakt toch niet uit waar ze aan sterven? Of het nou aan de griep is of aan de complicaties van de griep!. Als je met kwetsbare patiënten werkt, moet je er alles aan doen om die patiënten te beschermen. Ook tegen de griep en de complicaties ervan!

     /   Reply  / 
   1. Metabool

    De werkzaamheid van griepvaccinaties is hoogstwaarschijnlijk 0.0, dwz. dat er net zoveel mensen overlijden aan bijwerkingen van vaccineren als dat ermee ‘gered’ worden. Daarom vind ik die dwang, al dan niet moreel, misplaatst. Bovendien komt longontsteking bij kwetsbare groepen ook zonder dat er sprake is van griep vaak voor. Vaccineren tegen pneumokokken lijkt me daarom een stuk efficiënter en hoogstwaarschijnlijk goedkoper omdat je al die gezonde mensen niet hoeft te vaccineren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>