‘Zorg voor patiënten met huidkanker in gevaar’

Eén op de vijf Nederlanders ontwikkelt vroeg of laat een vorm van huidkanker. Nu al wordt ongeveer een derde van de tijd van de dermatoloog wordt in beslag genomen door huidkanker. Om de zorg voor patiënten op een acceptabel niveau te houden, moeten er nu maatregelen worden genomen. Dat zegt prof. dr. Tamar Nijsten vrijdag 9 november in zijn oratie waarmee hij zijn bijzondere leerstoel Dermatologie aan de faculteit geneeskunde van de Erasmus Universiteit officieel aanvaardt.

Door de explosieve toename van het aantal huidkankerpatiënten – een toename die de afgelopen decennia al heeft ingezet – zijn er straks te weinig dermatologen om de vraag naar zorg aan te kunnen, zo waarschuwt Nijsten.

Jaarlijks worden er meer dan 80.000 huidkankers vastgesteld in Nederland. De meest voorkomende vorm is het basaalcelcarcinoom, op afstand gevolgd door het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom. Naar schatting lopen bijna anderhalf miljoen Nederlanders rond met een voorloper van huidkanker.

De toename van het aantal gevallen van huidkanker (jaarlijks 5 tot 9% meer gevallen) bewijst volgens Nijsten dat de preventiecampagnes voor ‘verstandig zonnen’ falen. Nederlanders zijn steeds beter op de hoogte van de gevaren van de zon, maar ze passen hun zongedrag niet aan.

‘Dat betekent dat de campagnes van tactiek moeten veranderen. Er zou bovendien meer aandacht moeten gaan naar het basaalcelcarcinoom bij ouderen in plaats van alle aandacht te richten op de babyhuid en het gevaar van een melanoom,’ stelt Nijsten.

Volgens Nijsten kunnen de 450 – vaak parttime werkende – dermatologen die Nederland nu telt, kunnen de toenemende vraag naar zorg niet aan zonder dat de zorg voor andere huidaandoeningen in het gedrang komt.

Hij stelt een aantal maatregelen voor, zoals meer aandacht voor huidkanker in de opleiding geneeskunde, zodat (huis)artsen verdachte plekjes op de huid beter gaan herkennen. Ook moeten dermatologen in zijn ogen nauwer gaan samenwerken met huisartsen en speciaal opgeleide gespecialiseerde verpleegkundigen.

Die moeten tevens de casemanager worden van hun patiënten. Want, stelt Nijsten, huidkanker is dan meestal geen dodelijke ziekte, de impact op een patiënt mag niet worden onderschat. ‘Veel patiënten houden levenslang kans op een nieuwe huidkanker en dat maakt het een chronische ziekte, die we ook als dusdanig moeten benaderen.’

Bron: Erasmus MC

Lees ook:‘Meer huidkanker door goedkope vliegreizen’
Lees ook:Huidkanker wordt steeds vaker laat ontdekt
Lees ook:Dermatologen waarschuwen: pas op met zonnebanken!!
Lees ook:Aantal huidkankerpatiënten meer dan verdubbeld
Lees ook:‘Huidkanker is chronische ziekte geworden’

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Zorg voor patiënten met huidkanker in gevaar’

  1. Dit is mijn Lijf

    Gezocht: patiënten met huidkanker of een voorstadium daarvan
    Het medische RTL4 televisieprogramma Dit Is Mijn Lijf en Bergman Clinics zoeken patiënten met huidkanker of het voorstadium daarvan. Wilt u op zeer korte termijn door een van de beste dermatologen van Nederland behandeld worden en deelnemen aan televisieopnames, meld u zich dan aan via [email protected] of 035-6774690.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>