Borstkankerpatiënt kiest voor ziekenhuis in de buurt

Minder dan 10% van de patiënten die een borstkankerbehandeling moeten ondergaan, vergelijkt ziekenhuizen onderling op kwaliteit van zorg. En bij slechts 3% is de gevonden informatie doorslaggevend voor hun ziekenhuiskeuze. In de meeste gevallen laten borstkankerpatiënten zich behandelen in een ziekenhuis in de buurt.

Dit blijkt uit een enquête in opdracht van zorgverzekeraar CZ en uitgevoerd door IQ healthcare van het UMC St Radboud en Dautzenberg Research & Advice.

Zorgverzekeraar CZ wilde weten wat borstkankerpatiënten doen met de informatie over kwaliteitsverschillen in borstkankerzorg. Wat vinden ze ervan en beïnvloedt dit hun ziekenhuiskeuze?

Ruim 450 borstkankerpatiënten vulden een internetenquête in en bovendien lichtten tien vrouwen in groepsgesprekken toe hoe zij waren omgegaan met de beschikbare informatie.

Van de geënquêteerde patiënten is 92% zich bewust van kwaliteitsverschillen in borstkankerzorg. Zij hechten ook veel waarde aan transparantie en willen ook graag meer informatie over kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen. Het liefst krijgen ze die informatie van de huisarts (67%). Ook de zorgverzekeraar wordt genoemd als bron (28%).

Echter, slechts een kwart (24%) van de geënquêteerde vrouwen is daadwerkelijk zelf op zoek gegaan naar informatie. Meestal zochten ze informatie over het ziekenhuis waar ze toch al van plan waren om naar toe te gaan. Minder dan 10% van alle geënquêteerde patiënten heeft daadwerkelijk ziekenhuizen onderling vergeleken.

Uit de enquête blijkt dat van de patiënten die niet naar informatie hebben gezocht, de belangrijkste reden ‘ik had geen tijd om te zoeken’ was (27%). De belangrijkste belemmering voor het gebruik van kwaliteitsinformatie is dat patiënten na het horen van de diagnose ‘borstkanker’ in een soort emotionele achtbaan terechtkomen.

Ze willen zo snel mogelijk behandeld worden en hebben het gevoel geen tijd te hebben voor een weloverwogen keuze voor het ene dan wel het andere behandelcentrum.

Patiënten vertrouwen er daarom op dat de kwaliteit van de zorg in de meeste ziekenhuizen ‘goed genoeg’ is. Borstkankerpatiënten laten zich dan ook bijna altijd behandelen in een ziekenhuis in de buurt waar ook de diagnose is gesteld.

Bron: UMCN

Lees ook:AMC voldoet niet aan eisen CZ voor borstkanker
Lees ook:AMC verbaasd over zwarte lijst CZ
Lees ook:66 Ziekenhuizen bekroond met roze lintje
Lees ook:Kankerbestrijding: borstkankerzorg is onacceptabel
Lees ook:AMC niet langer op zwarte lijst CZ

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>