Minder last van reuma met een chip

Reumapatiënten kunnen in de toekomst mogelijk zonder medicijnen behandeld worden. Wetenschappers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) hebben een implanteerbare chip ontwikkeld die de zenuwen stimuleert en zo de klachten van reuma bestrijdt.

De vinding is gepresenteerd op ’s wereld grootste reumacongres in de Verenigde Staten. De chip – een soort pacemaker – wordt onder het sleutelbeen aangebracht. Patiënten kunnen zelf via een magneet de hoofdzenuw nervus vagus stimuleren.

De nervus vagus speelt een belangrijke rol bij het reguleren van onder andere ademhaling en hartslag. Bij patiënten met reumatoïde artritis (RA) is bekend dat deze zenuw bij een deel van de patiënten minder actief is. Uit eerder onderzoek in het laboratorium is gebleken dat stimulering van deze zenuw ontstekingsremmend werkt.

Hoewel de chip voor slechts een beperkt aantal patiënten geschikt is – van de eerste 2000 patiënten die zich aanmeldden voor de proef bleken er slechts 3 geschikt – spreekt onderzoeker Frieda Koopman toch van een doorbraak, omdat het voor het eerst is dat reumapatiënten zonder medicijnen behandeld kunnen worden.

Binnen het huidige onderzoek zijn 8 patiënten uit Nederland, Kroatië en Bosnië gedurende 1,5 maand met een toenemende intensiteit behandeld, waarbij de ontstekingsactiviteit in de gewrichten en in het bloed werd gemeten.

Bij 6 van de 8 patiënten was er sprake van een verbetering van de RA-activiteit. Hoewel het een kleine onderzoeksgroep betreft, is het een belangrijke stap naar de ontwikkeling van een geheel nieuwe vorm van behandeling voor RA.

Het volgende onderzoek wordt nu gedaan bij RA-patiënten bij wie twee soorten biologicals (zowel anti-TNF middelen als minimaal een van de volgende middelen: rituximab, abatacept of tocilizumab) onvoldoende verbetering gaven.

Reumapatiënten die geïnteresseerd zijn in deelname aan dit onderzoek kunnen een email sturen naar [email protected]of bellen met 020 – 566 2337.

Bron: AMC

 

Lees ook:Microchip meet groei tumor bij kanker
Lees ook:Mannen kunnen thuis hun vruchtbaarheid testen
Lees ook:Reumapatiënt heeft 2 keer zoveel kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:Chip scant binnen enkele minuten op virussen
Lees ook:Labyrint: Blind en toch kunnen zien

1 Reacties // Reageer

One thought on “Minder last van reuma met een chip

  1. Ank

    veel goede info hierover bij de reactie onder het artikel;

    ” Reuma steeds beter te behandelen”

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>