Huisartsen gaan actief COPD opsporen

Huisartsen gaan actief helpen bij het vroegtijdig opsporen van de ernstige longziekte COPD. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. COPD is niet te genezen. Maar hoe eerder je erbij bent, des te beter is de aandoening te behandelen.

Er is op dit moment als een COPD risicotest die je online kunt in vullen op de website van het Astma Fonds. (in januari Longfonds). Ruim een kwart miljoen Nederlanders hebben dit al gedaan.

Nu komt de test in het zogeheten PreventieConsult van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en kan elke huisarts COPD vroeg opsporen. Huisartsen gebruiken het Preventieconsult al sinds 2011 om mensen met een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade op te sporen.

‘Daar komt nu COPD bij’, zegt Rob Dijkstra, hoofd Implementatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Uit onderzoek door de Universiteit Maastricht bij elf huisartsenpraktijken blijkt dat het loont om daar vroege opsporing via de COPD risicotest toe te passen.

In de test op www.astmafonds.nl kunnen mensen tussen 40 en 70 jaar aan de hand van 10 vragen al zien hoe hoog hun risico is op deze ongeneeslijke longziekte. Ongeveer een kwart van de mensen die de online test doen, blijkt een hoog risico op COPD te hebben en krijgt het advies naar de huisarts te gaan.

In Nederland hebben 320.000 mensen de diagnose COPD. Naar schatting zijn er nog eens 300.000 mensen met COPD zonder dat ze dit zelf weten. Zij melden zich pas als ze klachten krijgen. ‘Bij COPD is sprake van onherstelbare schade aan de longen”, zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds. “Alle reden om patiënten met COPDop tijd op te sporen.’

Als huisartsenpraktijken actief patiënten tussen 40 en 70 jaar benaderen, spoort een gemiddelde praktijk 9 nieuwe patiënten met COPD op, zo is de verwachting van het Astmafonds.

Bron: Astma Fonds

Lees ook:Longziekte kost mensen hun baan
Lees ook:Astmafonds kweekt begrip
Lees ook:Veel animo voor digitale diabetes risicotest
Lees ook:Een vijfde COPD-patiënten beweegt te weinig
Lees ook:Nieuwe methode moet astma bij peuters opsporen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>