Alle borstimplantaten worden landelijk geregistreerd

Er komt een landelijk registratiesysteem voor implantaten, en borstimplantaten in het bijzonder. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Schippers heeft de praktijk uitgewezen dat tijdens de totale levensduur van een implantaat onvolkomenheden aan het licht kunnen komen.

In het geval dat deze onvolkomenheden een gevaar voor de gezondheid kunnen vormen, is het belangrijk dat alle niet goed functionerende implantaten zo snel mogelijk opgespoord kunnen worden. Daardoor kan schade worden voorkomen of beperkt.

Er bestaan al wel enkele registers, maar die voldoen volgens de minister niet aan de belangrijkste eisen ten aanzien van landelijke dekking, continuïteit, voorwaardelijke toegankelijkheid voor onderscheiden belanghebbenden en privacy. ‘Juist omdat deze moeilijkheden onoverkomelijk zijn gebleken, stel ik een register voor dat door de overheid wordt geregeld en beheerd.’

De totstandkoming van het register zal nog wel enige tijd duren. Het plan moet nog technisch uitgewerkt worden. Ook moet er wetgeving worden ontwikkeld om ervoor te zorgen dat leveranciers, producenten en zorgverleners verplicht kunnen worden om de benodigde gegevens te leveren. Maar de minister wil er ‘serieus, zorgvuldig en voortvarend’  mee aan de slag.

Om praktijkervaringen mee te kunnen nemen in de uiteindelijke uitwerking van het implantaten basisregister, zal de minister allereerst beginnen met een verkennende pilot, waarbij borstimplantaten zullen worden geregistreerd. Als deze proef slaagt, dan is het landelijke register een volgende stap. De pilot zal ‘op z’n vroegst’ medio 2013 starten.

Bron: Ministerie van VWS

Lees ook:‘Ziekenhuis moet verwijdering borstimplantaat betalen’
Lees ook:Nederland heeft de primeur van het borstimplantatenregister
Lees ook:Tweede Kamer weer boos over falend toezicht IGZ
Lees ook:Oproep om Franse borstimplantaten weg te halen
Lees ook:Drie klinieken gebruikten geen verboden borstimplantaten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>