Orthodontist wordt 16% goedkoper

De kosten voor een beugel dalen volgend jaar met 16%. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend gemaakt. Ook de tandartstarieven voor 2013 zijn bekend. Vanwege de korte tijd die de NZa had om de tarieven vast te stellen is ervoor gekozen om uit te gaan van de tarieven uit 2011 en die met 4,5% te indexeren.

Met de tariefsverlaging bij de orthodontisten lost de NZa een oude belofte in. In 2010 bleek namelijk uit onderzoek dat de tarieven te hoog waren: orthodontisten hebben sommige taken bijvoorbeeld aan hun assistenten uitbesteed en kunnen goedkoper werken. Daarop besloot de NZa om de tarieven met in totaal 32% te verlagen, 16% in 2011 en nog eens 16% in 2012, als er geen vrije prijzen zouden komen.

Die vrije prijzen kwamen er echter wel, maar werden geen succes. Al halverwege het jaar besloot de minister om het experiment stop te zetten. Nu er per 1 januari weer maximumtarieven komen, voert de NZa alsnog de beloofde tweede verlaging van 16% door.

Zoals gezegd worden de nieuwe tandartstarieven maximumtarieven. Tandartsen mogen minder in rekening brengen, maar zullen dat niet snel doen. Wel mogen tandartsen, orthodontisten, mondhygiënisten en tandprothetici met verzekeraars afspraken maken over een extra 10% vergoeding op het maximumtarief, bijvoorbeeld omdat ze een kwaliteitskeurmerk willen en daarvoor kosten moeten maken.

De extra 10% betaalt de verzekeraar, mensen zonder tandartsverzekering hoeven niet extra te betalen.

Bron: NZa

Lees ook:Tandartstarieven gaan iets omlaag
Lees ook:Ook orthodonist verhoogt de prijzen
Lees ook:Maximum tarieven tandarts keren in 2013 terug
Lees ook:Tandartstarieven stijgen ook in tweede kwartaal
Lees ook:Vrije tarieven voor de tandarts in 2012

1 Reacties // Reageer

One thought on “Orthodontist wordt 16% goedkoper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>