Nederlanders kiezen dokter liever zelf

Nederlanders willen zelf bepalen waar en door wie zij worden behandeld. Dit blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van ONVZ Zorgverzekeraar. 84% van de ondervraagden geeft aan keuzevrijheid belangrijk te vinden.

Driekwart (76%) van de ondervraagden geeft aan de vrijheid van hun zorgverzekeraar te willen krijgen om zelf hun dokter of specialist te kiezen.

Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ Zorgverzekeraar: ‘Consumenten bepalen graag zelf door wie en waar ze worden behandeld. Dit lijkt op gespannen voet te staan met sturing van verzekerden door zorgverzekeraars, iets dat ook door het kabinet wordt gepropageerd.’

Kleijnenberg: ‘Alhoewel sturing van patiënten leidt tot concentratie van zorg en daardoor tot een hogere kwaliteit tegen lagere kosten kan leiden, worden mensen echter graag behandeld door dokters en specialisten die zij zelf uitkiezen.’ Zo geeft 57% aan liever langer te wachten als zij dan worden behandeld door de door hun gewenste specialist.

Voor een meerderheid van de respondenten is de huisarts de belangrijkste raadgever als zij voor de keuze staan waar en door wie ze verder behandeld willen worden. Vrienden of kennissen, de zorgverzekeraar en het internet worden met respectievelijk 7%, 4% en 3% het minst genoemd.

De resultaten komen overeen met recent onderzoek van het onderzoeksinstituut Nivel. Ook daarin gaf een meerderheid (55%) aan dat zij liever geen invloed van de zorgverzekeraar willen bij de keuze voor een zorgverlener.

Bron: ONVZ

Lees ook:Nederlander begrijpt zorgstelsel niet
Lees ook:Nederlander wil geen bemoeienis van zorgverzekeraar
Lees ook:ONVZ Zorgverzekeraar laat je niet in de steek
Lees ook:Beste Zorgidee 2012: de specialist op huisbezoek
Lees ook:Woensdag 12 november bekendmaking van: Het Beste Zorgidee 2014

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nederlanders kiezen dokter liever zelf

  1. Fibromyalgie Stichting Nederland

    Steeds meer fibromyalgiepatiënten kiezen zelf hun arts. Bij ons lees je wat voor een goede resultaten dat oplevert.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>