Alleen naar gynaecoloog als het écht nodig is

Patholoog Chris Meijer, verbonden aan het VU medisch centrum in Amsterdam, gaat onderzoek doen naar het verfijnen van de HPV-thuistest. De thuistest kan voorstadia van baarmoederhalskanker herkennen en is daarmee een goed alternatief voor het uitstrijkje, dat door veel vrouwen als vervelend en belastend wordt ervaren.

De HPV-thuistest heeft twee voordelen. Ten eerste gaan veel vrouwen om verschillende redenen niet naar de huisarts voor een uitstrijkje. Met de meer laagdrempeliger thuistest kunnen deze vrouwen toch getest worden op baarmoederhalskanker, wat levens scheelt.

Ten tweede kijkt de HPV-thuistest naar de aanwezigheid van het HPV-virus, dat baarmoederhalskanker kan veróórzaken. Met de HPV-test ben je er dus eerder bij dan bij het traditionele uitstrijkje, dat kijkt naar cellen die al afwijkend zijn.

Daarom heeft de Gezondheidsraad de minister van Volksgezondheid geadviseerd om het uitstrijkje in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker te vervangen door een HPV-test.

Meijer gaat nu onderzoek doen naar zogeheten biomarkers – ‘meetbare’ DNA afwijkingen – die in staat zijn om nauwkeurig voorstadia van baarmoederhalskanker te herkennen in een HPV-thuistest. Na een dergelijke thuistest hoeven vrouwen alleen naar de gynaecoloog als er daadwerkelijk sprake is van (een voorstadium van) baarmoederhalskanker.

Op dit moment moeten nog alle vrouwen bij wie uit de thuistest blijkt dat zij HPV-positief zijn, naar de gynaecoloog of huisarts om alsnog een uitstrijkje te laten maken om te zien of er ook afwijkende cellen in het uitstrijkje zitten.

Is dat het geval, dan worden zij naar de gynaecoloog verwezen voor een inwendig onderzoek. Zo’n 7% van de geteste vrouwen blijkt HPV-positief. Van hen heeft een derde ernstig afwijkende baarmoederhalscellen die behandeld moeten worden.

Met behulp van nieuw te ontwikkelen biomarkers in het door de vrouw zelf afgenomen vaginale materiaal, wil de groep van Meijer de vrouwen met een sterk verhoogd risico op baarmoederhalskanker al direct in de HPV-thuistest identificeren.

Hiermee wordt voorkomen dat een heleboel vrouwen onnodig inwendige onderzoeken ondergaan. Dat voorkomt ongerustheid bij de vrouwen en scheelt de maatschappij bovendien geld.

Bron: VUmc

Lees ook:Geen onnodige uitstrijkjes meer
Lees ook:‘Baarmoederhalskanker is uit te bannen’
Lees ook:Thuistest effectief in opsporen baarmoederhalskanker
Lees ook:Thuistest vermindert aantal gevallen baarmoederhalskanker
Lees ook:Thuistest voor opsporen baarmoederhalskanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>