Eerste terugplaatsing eierstokweefsel na kanker

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft voor de eerste maal in Nederland eierstokweefsel teruggeplaatst bij een vrouw die door haar behandeling tegen kanker onvruchtbaar was geworden. Als alles volgens plan verloopt, moeten haar eierstokken over enkele maanden weer eicellen gaan produceren, waarna de vrouw weer op natuurlijke wijze zwanger zou kunnen worden.

De 39-jarige vrouw koos ervoor om voor de chemokuur gezond eierstokweefsel te laten verwijderen en invriezen. Woensdag plaatsten gynaecologen het ontdooide eierstokweefsel terug in de achtergebleven eierstok. Deze functioneerde niet meer vanwege de behandeling tegen kanker.

De artsen verwachten dat na een maand of 5 duidelijk wordt of de eisprong terugkeert. In dat geval is een natuurlijke zwangerschap in principe mogelijk.

In andere landen is deze innovatieve behandeling al vaker uitgevoerd en zijn er vervolgens al zeker 17 baby’s geboren.

Het invriezen van eierstokweefsel is met name geschikt wanneer snel met de behandeling tegen kanker moet worden gestart. Dan is er is namelijk geen tijd om de eierstokken met hormonen te behandelen. Als de behandeling minder haast heeft, is het ook mogelijk om na hormonale stimulatie embryo’s of eicellen in te vriezen.

Bron: LUMC

 

Lees ook:Radboud Ziekenhuis gaat eierstokweefsel invriezen
Lees ook:Kankerpatiënten hebben recht op uitleg vruchtbaarheid behouden
Lees ook:UMC Utrecht wil starten met eicelbank
Lees ook:Zwangerschap weer mogelijk na transplantatie eierstokweefsel
Lees ook:Elke vrouw mag nu eicellen laten invriezen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>