‘Frisdrank vergroot kans op prostaatkanker’

Eén blikje frisdrank per dag vergroot de kans op een ernstige vorm van prostaatkanker met 40%, tonen Zweedse onderzoekers aan. Het zijn van die studies waar je zo weinig mee kunt. Moeten mannen frisdrank dan voortaan maar laten staan?

De onderzoekers volgden 8000 mannen tussen de 45 en 73 jaar gedurende 15 jaar. Zij kwamen tot de conclusie dat mannen die dagelijks een blikje frisdrank van 33cl per dag drinken 40% meer kans op prostaatkanker hebben dan mannen die nooit frisdrank drinken.

Het verontrustende is dat het niet ging om een vroege vorm van prostaatkanker die enkel via bloedtests op te sporen is, maar om prostaatkanker die zo vergevorderd was dat de mannen klachten kregen. Deze snel groeiende vorm van prostaatkanker is vaker dodelijk.

De gedachte achter de theorie is dat suiker het vrijgeven het hormoon insuline stimuleert en dat voedt tumoren.

De Zweedse wetenschappers van de Lund Universiteit benadrukken wel dat meer onderzoek nodig is voor een verband tussen prostaatkanker en frisdrank kan worden vastgesteld. Maar volgens hen zijn er redenen genoeg om terughoudend te zijn met het drinken van frisdrank. Er was geen link met vruchtensap. Light-frisdrank, thee en koffie met suiker zijn niet in het onderzoek meegenomen.

Uit het onderzoek bleek overigens ook dat mannen die veel koolhydraten eten, zoals rijst en pasta, meer kans hebben op mildere vormen van prostaatkanker.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Onderzoek naar effect van suiker uit limonade op kinderen
Lees ook:Onvruchtbaarheid vergroot kans op agressieve prostaatkanker
Lees ook:Minder kans op prostaatkanker na besnijdenis
Lees ook:‘Veel seks verhoogt risico op prostaatkanker’
Lees ook:Light frisdrank verhoogt kans op diabetes niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>