MRI geeft beste beeld van ernst prostaatkanker

Een MRI-onderzoek is de beste methode om van een tumor in de prostaat de exacte plaats, het precieze stadium, de agressiviteit en de omvang te bepalen. Dit blijkt uit twee promotie-onderzoeken die bij het UMC St Radboud in Nijmegen zijn uitgevoerd. Vandaag wordt er in Nijmegen een  symposium gehouden over de waarde van MRI voor diagnostiek en behandeling van prostaatkanker.

Het wordt steeds duidelijker dat MRI een belangrijke rol kan spelen bij de diagnose van prostaatkanker. De meest gebruikte methode om dat te doen, namelijk het bepalen van de PSA-waarde van het bloed in combinatie met een biopsie is weinig specifiek en betrouwbaar en leidt soms tot onnodige behandelingen.

Eén van de problemen bij prostaatkanker is het maken van het onderscheid tussen prostaattumoren die nooit tot klachten zullen leiden en tumoren die dat wel doen en dus behandeld moeten worden.

Een van de conclusies uit onderzoek van radioloog in opleiding Thomas Hambrock is, dat een speciale MRI-techniek, namelijk mp-MRI, dit onderscheid beter kan maken dan de diagnostiek met een biopsie.

Hij promoveert vandaag, voorafgaand aan het symposium, evenals radiologe in opleiding Derya Yakar. Zij deed onderzoek naar het verder verbeteren van de mp-MRI diagnostiek en naar de MR-gestuurde behandeling van prostaatkanker.

Bron: UMCN

Lees ook:Duizenden ingrepen bij prostaatkanker onnodig
Lees ook:Urinetest helpt risico prostaatkanker beter te voorspellen
Lees ook:‘Behandeling bij prostaatkanker niet altijd gelijk nodig’
Lees ook:Prostaatkanker in de toekomst beter op te sporen
Lees ook:‘Screenen op prostaatkanker heeft geen zin’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>