Stress door waandenkbeelden goede voorspeller van agressie

Stress door achtervolgingswanen blijkt een goede voorspeller te zijn van uitbarstingen van agressie en geweld. Hoe hoger de stress bij een patiënt, hoe groter het risico is. Dat concludeert wetenschappelijk onderzoeker Sanne van Dongen van het Rotterdamse Erasmus MC in haar promotieonderzoek.

Nederland is de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeschrikt door ernstige misdrijven die zijn gepleegd door mensen die last hadden van achtervolgingswanen, en daar hevig door gestrest waren. Zo’n waandenkbeeld zorgt er bijvoorbeeld voor dat patiënten ervan overtuigd zijn dat een naaste hen iets wil aandoen.

Veel van deze patiënten lijden aan schizofrenie, een psychiatrisch ziektebeeld dat dikwijls gepaard gaat met waandenkbeelden en/of hallucinaties. Met name de achtervolgingswanen kunnen bij patiënten veel stress veroorzaken. 

Van Dongen pleit ervoor dat behandelaren in de psychiatrie al in een vroeg stadium oog krijgen voor deze stress. Ze heeft een vragenlijst gemaakt, waarop patiënten kunnen aangeven in hoeverre zij denken dat zij worden achtervolgd en hoeveel stress ze daarbij voelen.

 Scoort een patiënt daar hoog op, dan zou een therapeut met gesprekstherapie kunnen proberen deze waanstress te verminderen. Zo kan worden voorkomen dat patiënten ernstige delicten plegen, in de huiselijke omgeving of in de psychiatrische kliniek.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Elektronische sigaret in de ban in Dongen
Lees ook:Psychologische stress verhoogt het risico op hart- en vaatziekten
Lees ook:‘Huisdieren helpen psychiatrische patiënten’
Lees ook:Erfelijke vorm van Parkinsonisme ontdekt
Lees ook:‘Patiënten lopen onnodige risico’s bij gebruik pijnstillers’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>