Huisartsen spannen kort geding aan tegen EPD

Een groep huisartsen spant een kort geding aan tegen 4 grote zorgverzekeraars. Zij zijn fel tegen de verplichting om mee te werken aan het elektronisch patiëntendossier.

Het gaat om de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VvPH). Deze beroepsvereniging werd in 2009 opgericht uit onvrede met het beleid van de toenmalige minister van Volksgezondheid Ab Klink. De huisartsen vonden dat de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LHV) te weinig had gedaan om de bezuinigingen te voorkomen en splitsten zich af.

De huisartsen zijn bang dat hun beroepsgeheim op de toch komt te staan door invoering van het elektronisch patiëntendossier, zo zei Herman Suichies van de VvPH op BNR Radio. Het systeem is volgens hen nog niet veilig.

Verzekeraars als Achmea, CZ, Menzis en VGZ eisen echter dat de huisartsen volgend jaar meedoen aan het registratiesysteem. Suichies op BNR: ‘De Eerste Kamer heeft niet voor niets om veiligheid- en privacyredenen van patiënten dit hele systeem afgekeurd. Nu komt het via een achterdeur van een privaatrechtelijke organisatie en de zorgverzekeraar weer binnen en worden wij gedwongen ons aan te sluiten bij een, in principe, onveilig systeem.’

Huisartsen die zich echter niet aansluiten, dreigen hun contract met de zorgverzekeraar te verliezen. Die heeft op die manier dus een stevige vinger in de pap.

Het is nog niet bekend wanneer het kort geding dient.

Bron: BNR

Lees ook:Al 15.000 bezwaren tegen Elektronisch Patiëntendossier
Lees ook:Elektronisch Patiënten Dossier komt later
Lees ook:Elektronisch patiëntendossier nu al gedoemd te mislukken
Lees ook:Huisartsen zetten patiënten op tegen EPD
Lees ook:Hackers losgelaten op Elektronisch Patiëntendossier

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>