Ziekenhuis Emmen geeft te hoge doses chemo


Veertien patiënten met de ziekte van Hodgkin hebben in het Scheper Ziekenhuis in Emmen sinds september 2008 een te hoge dosering chemotherapie ontvangen. Dat meldt het ziekenhuis op zijn website. Het ziekenhuis zegt de fout ten zeerste te betreuren en biedt excuses aan. De patiënten zijn door het ziekenhuis persoonlijk geïnformeerd.

Bij het wisselen van leverancier eerder dit jaar ontdekte de ziekenhuisapotheker dat er sinds september 2008 een fout is gemaakt bij het omrekenen van de doses Bleomycine, een van de bestandsdelen van de chemotherapie. Als gevolg daarvan ontvingen de patiënten de helft meer dan de gebruikelijke hoeveelheid die nodig is om Hodgkin te bestrijden.

De maximale toegestane dosis is niet overschreden. Of de bijwerkingen het gevolg zijn van de hogere dosis Bleomycine is niet te zeggen. Het ziekenhuis kan daarom niet uitsluiten of patiënten schade hebben ondervonden.

Het ziekenhuis is geschrokken van deze gebeurtenis en heeft al haar oncologische behandelprotocollen en bereidingsprotocollen door een externe apotheker laten onderzoeken op fouten. Hierin zijn geen onvolkomenheden aangetroffen.

De calamiteit is gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Volgens het Dagblad van het Noorden eisen drie patiënten een schadevergoeding.

Bron: Scheper Ziekenhuis

Lees ook:Chemo vergroot kans op nieuwe tumoren
Lees ook:‘Scheper Ziekenhuis faalde met maagverkleiningsoperaties’
Lees ook:Scheper Ziekenhuis wist van strafblad chirurg
Lees ook:Scheper Ziekenhuis stopt met maagverkleiningen
Lees ook:Slachtoffers maagchirurg krijgen schadevergoeding

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>